AMSTERDAM - Singer-songwriter Passenger gaf woensdag zijn grootste soloconcert ooit in een uitverkocht Paradiso te Amsterdam.

Schijnbaar uit het niets was daar ineens Mike Rosenberg alias Passenger, een bebaarde troubadour die met zijn single Let Her Go een nummer 1-hit scoorde. Inmiddels timmert Rosenberg al zo'n tien jaar aan de weg.

De zanger herinnert zich nog de eerste keer dat hij in Amsterdam was, ongeveer een half jaar geleden. "Ik trad enkel op voor de duiven op het Leidseplein", grapt hij voor aanvang van zijn concert in een bomvolle Paradiso.

Een half jaar later lacht het geluk de 28-jarige muzikant toe. Let Her Go werd een onverwachte hit, album All The Little Lights is een verkoopsucces, hij trad op met Ed Sheeran en nu verkoopt hij lachend Paradiso uit.

Dankbaar

Passenger toont zich tijdens zijn concert onmiddellijk dankbaar voor zijn nieuwverworven succes en stelt zich nederig op. Het publiek luistert muisstil naar wat de zanger allemaal te vertellen heeft en ook tijdens de liedjes kun je bijna een speld horen vallen. Of je hoort in elk geval de plastic bekertjes die van de balkons van Paradiso naar beneden vallen.

Enkel gewapend met akoestische gitaar weet Passenger zijn luisteraars te boeien, vooral de vrouwelijke fans die rijen dik voor het podium staan. Passenger windt het publiek om zijn vinger met koddige verhaaltjes, lieve liedjes en zijn schelle - soms wat iele - doch vertederende stemgeluid. Hij heeft duidelijk weinig nodig zijn doel te bereiken.

Huiskamer

Zelfs zijn microfoon blijkt hij niet altijd nodig te hebben, wanneer hij zijn songteksten over het verstilde Paradiso uitstrooit. Het is haast alsof hij bij je in de huiskamer staat te zingen in plaats van een uitverkochte zaal.

Na een kort fragment uit de filmhit Eye Of The Tiger van Survivor speelt Passenger zijn grote hit, dat hij opdraagt aan de bezoekers van zijn concert. "Vanaf nu zal dit liedje voor altijd verbonden zijn met jullie hier", zegt Passenger bescheiden.