AMSTERDAM - De Amerikaanse soulzanger Cecil Womack zou op 65-jarige leeftijd zijn overleden. Hij is vooral bekend van de groep Womack & Womack.

Website Soul Source meldt zijn overlijden.

De muzikant bracht zijn laatste levensjaren door in Afrika en nam de naam Zekuumba Zekkariyas aan. Womack zou vorige week overleden zijn in Zuid-Afrika en zowel Curtis als Bobby Womack zouden zijn overlijden hebben bevestigd. Naar verluidt wordt hij gecremeerd.

Cecil Womack vormde samen met zijn broers Bobby, Curtis, Harry en Friendly vanaf midden jaren vijftig een gospelgroep. Soulzanger Sam Cooke ontdekte de broers Womack en nam ze onder zijn hoede. De eerste plaatopname van de groep, onder de naam The Valentinos, stamt uit 1961.

Huwelijk

Later in de jaren zestig schreef Cecil Womack hits voor diverse soulartiesten, waaronder zijn toenmalige vrouw Mary Wells. Zij had na hun huwelijk tevens een relatie met Womacks broer Curtis, van wie zij ook een kind kreeg. Het bekendste liedje van Womacks hand was Love TKO, een solohit voor Teddy Pendergrass.

Nadat Sam Cooke in 1964 overleed, huwde Bobby Womack zijn weduwe en Cecil trouwde met zijn dochter Linda. Met haar vormde Cecil de groep Womack & Womack. In 1988 had het duo een wereldwijde hit met Teardrops, dat zelfs de eerste plek bereikte in de Nederlandse hitlijst. In 1998 was het opnieuw een hitje voor dance-act Lovestation.