ROTTERDAM - De andere bandleden van De Dijk zijn niet zo enthousiast over het solo-avontuur van frontman Huub van der Lubbe als hijzelf.

"Ik begrijp dat wel: zij zijn muzikanten, willen simpelweg zo vaak mogelijk spelen", zegt de 59-jarige zanger in een interview met het AD.

Na ruim drie decennia van successen met De Dijk besloot Van der Lubbe dat hij toe was aan iets nieuws omdat zijn 'zucht naar nieuwe belevenissen' onvoldoende bevredigd werd.

"Ik ken alle zalen van Nederland nu wel", zegt hij. "Dit wordt ons 33e jaar. De loyaliteitskwestie is niet meer aan de orde: we worden samen oud."

Rustjaar

"Maar je moet wel zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft", gaat Van der Lubbe verder. "Dat lukt mij pas wanneer ik af en toe iets heel anders kan doen. Die ontwikkeling houdt mij jong van geest." Uiteindelijk leidde zijn behoefte ertoe dat de nederpopband een rustjaar inlaste.

Nu is de eerste solo-cd van Van der Lubbe af. "Ik kan niet beter", stelt de muzikant. Het maken van Simpel Verlangen vond hij erg spannend.

"Dit heb ik nog nooit gedaan. Bij De Dijk heeft iedereen vastomlijnde taken. Die moest ik nu allemaal overnemen. Ik wist niet of ik dat wel kon."