AMSTERDAM - Gitarist Steve Lukather van Toto wil zijn werk graag arrangeren voor een orkest. "Ik ken de muzikale taal, maar echt alles uit een orkest krijgen is een ander verhaal", vertelt hij aan NU.nl.

Het Metropole Orkest heeft in Nederland al laten zien dat ze met meestergitaristen wel raad weten, waaronder een project met onder meer Steve Vai.

"Vai is een alien", vindt Lukather. "Hij kan gewoon partituren schrijven zonder z'n gitaar daar bij te gebruiken. Hij is één van de beste muzikanten die ik ken."

"Ik heb orkestratie gestudeerd en zou het op zich ook wel kunnen, een avondvullend programma met een orkest, maar dan zou ik het liefste willen samenwerken met iemand die daar enorm ervaren in is," aldus de gitarist. "Ik ken de muzikale taal, maar echt alles uit een orkest krijgen is een ander verhaal."

Ideaal

"Ik denk dat wanneer ik het zou doen eerder leun op mooie melodieën dan de intense Zappa-eske composities, zoals die van Vai. Mijn lied Song For Jeff (een instrumentaal stuk ter nagedachtenis van de overleden Toto-drummer Jeff Pocaro, red.) zou er overigens ideaal voor zijn. Dat is haast geschreven voor orkest."

Steve Lukather - Flash In The Pan (2010)

Toen Lukather de solo van George Harrison in I Saw Her Standing There van The Beatles hoorde, besloot hij zich de gitaar eigen te maken. "Het is zo'n expressief instrument", legt hij uit. "Je krijgt zoveel pijn, lijden, schoonheid en humor uit een gitaar. En soms vecht de gitaar zelfs terug."

Grillig

Hij ziet wel verbeterpunten. "Ze moesten godverdomme eens een gitaar uitvinden die voor eens en altijd gestemd blijft. Daar zou ik zo verdomde gelukkig van geworden. Gitaristen hebben ook vaak dezelfde persoonlijkheid als het instrument zelf. Ze zijn grillig. Je weet nooit precies wat je krijgt, iedere dag is anders."

Onlangs voegde Lukather zijn nieuwe album Transition toe aan zijn reeds omvangrijke discografie, maar hij laat zich ook over andere dingen dan zijn muziek uit. "Ik praat normaal niet graag over politiek, maar ik wil wel even zeggen dat de juiste keuze is gemaakt", zegt hij opgelucht over de Amerikaanse verkiezingen.

Stellingen

"Ik was erg bang voor wat er komen ging wanneer Romney gekozen zou worden. Hoewel ik nog maar moet zien wat er precies gaat gebeuren met de stellingen waarop ik kon stemmen in Californië. Zoals het genetisch voedselvraagstuk. Ik vind dat we precies moeten weten wat we iedere dag naar binnen schuiven."

Toto - Hold The Line (1978)

"En er was een belachelijke vraag of pornosterren verplicht condooms moeten dragen. Ik dacht bij mezelf; is dit werkelijk een wet?" Hij noemt dit soort vraagstukken een verspilling van zijn belastingsgeld. "Maar ik hoop echt dat we de komende 4 jaar meer vrede krijgen en dat de economie in Amerika weer op gang komt."

Onderweg

De komende maanden is Steve Lukather weer druk op tournee met zijn nieuwe plaat en in de zomer zal hij met Toto een aantal stadionconcerten geven. "Ik ben gemiddeld 9 maanden per jaar onderweg en dat is geweldig. Ik kan simpelweg niet anders. Dan speel ik weer met Ringo Starr en dan weer met Toto."

"Maar tegelijkertijd kijkt mijn zoontje achter de computer of hij me ziet wanneer we aan het skypen zijn. We horen en zien elkaar wel, maar ik ben er gewoon niet echt", vertelt hij. "Het idee dat mijn dochter niet weet wat een telefoon is omdat we alleen maar via een scherm communiceren, laat me pas écht oud voelen." 

Steve Lukather staat op 26 maart in Paradiso, Amsterdam en op 27 maart in Mezz, Breda.
Toto staat op 8 juni in Ziggo Dome, Amsterdam.