Janne Schra wil verlegenheid overwinnen

AMSTERDAM - Na haar bands Room Eleven en Schradinova kiest zangeres Janne Schra ervoor om muziek onder haar eigen naam uit te brengen. "Het heeft alles te maken met verlegenheid en dat overwinnen", zegt ze tegen NU.nl.

"Maar dat gelooft niemand", vertelt Schra lachend. "Het voelt nu veel minder krampachtig en vrijer, of zo."

"Als ik nu weer een band of artiestennaam had verzonnen, had ik er ook weer goed over na moeten denken wat ik daarmee wil uitdragen. Nu ben ik het gewoon, en dat is het."

Toch zal de zangeres tijdens de komende tournee ook liedjes van Schradinova en Room Eleven blijven spelen, ware het in een nieuw jasje. Room Eleven blijft voorlopig ook nog steeds haar langstlopende project: Schra was zes jaar zangeres van de band die in Nederland zowel gouden als platina platen won.

Uiten

De eerste stappen in Schra's solocarrière zijn veelbelovend. De single Place To Run From belandde in een grote campagne van de Amerikaanse zender HBO. Haar solodebuut bevat een aantal opmerkelijk kleine en donkere nummers.  "Het heeft heel lang geduurd voor ik mij kon uiten zoals ik echt ben", aldus Schra.

"Het was een stappenplan", vervolgt de zangeres. "Ineens sta ik er zelf en is het niet meer een of andere rol die ik voor mijzelf heb bedacht. Dan moet je ook de andere kant laten zien, vind ik. Ik ben niet alleen dat frivole meisje dat nooit een probleem heeft. Ik houd er sowieso niet van om in mijn liedjes een boodschap voor anderen te stoppen."

Belerend

"Ik wil niet belerend zijn en pretenderen dat ik het allemaal wel beter weet", aldus Schra. Ze neemt het nieuwe liedje Speak Up als voorbeeld. "Met Speak Up laat ik een kant van mijzelf zien die vroeger niet naar boven kwam. Een kant waar ik omheen zou lopen of een grap van zou maken."

In ieder geval heeft Schra carrièretechnisch gezien weinig te klagen, met een succesvolle theatertournee achter de rug en shows in onder meer Paradiso in het vooruitzicht. "Ik dacht dat ik na Room Eleven misschien tien stappen achteruit zou gaan en het vanaf daar weer omhoog zou gaan", stelt ze.

Heftig

"Maar ik moest honderd stappen naar achter en vanaf daar ging het heel langzaam weer omhoog. Dat was heftig, maar wel goed. Met Room Eleven heb ik een succes gehad dat ik na een tijdje heel gewoon ging vinden, of zo. Op een gegeven moment denk je dat het altijd zo doorgaat, maar dat is natuurlijk niet zo."

"Het was heftig en leuk, maar tegelijkertijd had ik het idee dat ik de controle over mijn leven volledig kwijt was en dat is heel eng. Als je dan stopt om overnieuw te beginnen, is niets zeker natuurlijk. Maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Ik wist dat het de juiste beslissing was."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie