Vriendschap basis tweede album Will and The People

AMSTERDAM - Met Lion In The Morning Sun had Will and The People in 2012 een dikke hit te pakken. Het tweede album van de Britse groep is geïnspireerd door vriendschappen die in Nederland zijn ontstaan.

Het nieuwe album van Will and The People heet Friends en is de opvolger van het titelloze debuut van de Britse band. De plaat werd al in 2011 geschreven. Ook live zijn de meeste nummers van Friends al eens gepasseerd. "Het voelt niet als een oud album, maar ook zeker niet als een nieuwe", vertelt zanger en oprichter Will Rendle aan NU.nl.

"Het is een beetje de omgekeerde wereld", vult bassist James Keo aan. "We spelen de nummers al een lange tijd en nu brengen we het album uit omdat we het nog hebben liggen. Over twee maanden gaan we alweer beginnen de derde plaat. Ik kan niet wachten."

Friends is geïnspireerd door de hechte vriendschappen die de band heeft overgehouden aan hun succes in Nederland, aldus Rendle. "We zijn bevriend geraakt met een groep Nederlanders die we door de concerten hier hebben leren kennen. Onze muziek was voor hen een grote inspiratie, zij waren dat voor ons."

Vrienden

"De mensen en vrienden die we op dit moment om ons heen hebben betekenen veel voor ons en dat willen we laten weten", vertelt Keo. "We vinden het belangrijk dat mensen samenkomen en samen zijn." Op het album neemt Will and The People gas terug, zoals in het trage nummer Eyes en het groovende Masterpiece.

"De huidige generatie is gewend aan snelle dingen. Snelle muziek en veel verandering en de aandachtspanne is maar kort. Met onze nummers willen we de jeugd een beetje afremmen", vertelt Rendle. "We moeten meer van het moment genieten."

Beethoven

"Net als Beethoven hebben we geprobeerd om veel verschillende stukken in één nummer ter verwerken en daar moet de luisteraar geduld voor hebben", stelt Keo. Frontman Rendle vult aan: "Muse en Pixies zijn twee grote voorbeelden van ons, hun muziek bestaat ook uit allerlei hoofdstukken."

Ondanks alle rust en diversiteit die in de plaat zijn verwerkt, vindt Rendle het nog steeds een feestplaat. "Het blijft muziek om op te dansen. Soul is ook traag, maar ook daar kan je op dansen. Ik zou het misschien een reggaesoulplaat noemen, waarop we verschillende kanten van onszelf laten zien."

Succes

De heren van Will and The People zijn benieuwd hoe het nieuwe album in Nederland gaat vallen. "Het eerste album en Lion In The Morning Sun waren hier een groot succes, dus het is interessant om te zien hoe het tweede en derde album worden ontvangen", legt Keo uit.

"Ook als iedereen hier het album haat, ben ik nog een gelukkig man", zegt Rendle tenslotte. "Uiteindelijk gaat het er om dat we nu aan het doen zijn waar we al ons hele leven van dromen. Muziek maken, reizen, mensen ontmoeten, nieuwe vrienden maken en anderen inspireren."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie