AMSTERDAM - De verkoop van vinylalbums zit nog steeds in de lift. In Groot-Brittannië nam de aankoop van elpees in 2012 met ruim 15 procent toe.

Dat meldt The Official Charts Company, dat de Britse hitlijsten samenstelt.

Afgelopen jaar is het vijfde achtereenvolgende kalenderjaar dat er een significante groei zichtbaar is in de verkoop van elpees. In 2012 werden er in totaal 389.000 elpees verkocht in Groot-Brittannië. Het best verkochte vinylalbum bij de Britten was Coexist van de band The XX.

Het album The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars van David Bowie uit 1972 staat op de tweede plek van best verkochte elpees in 2012, nadat vorig jaar een geremasterde jubileumeditie met audio-dvd verscheen.

Recente albums die goed verkochten op vinyl zijn van Jack White, Adele, Bob Dylan en Alt-J. Ook The Wall van Pink Floyd blijft na ruim dertig jaar goed verkopen op elpee. De meest verkochte elpee van de afgelopen twaalf jaar in Groot-Brittannië was The Invisible Band van Travis.

Liefhebbers

Volgens Geoff Taylor van de BPI, het officiële orgaan van de Britse platenindustrie, is vinylverkoop nog altijd relatief klein in verhouding tot cd's en digitale albums, maar trekt het wel nieuwe liefhebbers aan.

"Elpees bevatten in toenemende mate codes die online verzilverd kunnen worden voor digitale albums, zodat men het beste van twee werelden krijgt", zegt hij. Ook zouden de verzamelwaarde en de geluidskwaliteit van vinyl aankoopargumenten zijn, aldus Taylor.

VS

Ook in de VS nam de verkoop van vinyl fors toe, namelijk 17,7 procent. Het totale aantal verkochte albums op vinyl in 2012 was 4,5 miljoen stuks, aldus het Amerikaanse muziekblad Billboard. Het aandeel van verkochte elpees in de VS bedraagt slechts 1,44 procent van de totale verkopen.

De best verkochte elpee in de VS was Blunderbuss van Jack White, waarvan er 34.000 stuks op vinyl over de toonbank gingen. Abbey Road van The Beatles staat op de tweede plek van de lijst met best verkocht vinyl in 2012, met 30.000 exemplaren. In 2011 verkocht Abbey Road 41.000 stuks.