AMSTERDAM - De Amerikaanse zangeres Patti Page is op nieuwjaarsdag in haar woonplaats Encinitas in Californië overleden. Ze werd 85 jaar.

Dat meldt persbureau AP aan diverse Amerikaanse media.

Patti Page werd op 8 november 1927 geboren als Clara Ann Fowler in Claremore, Oklahoma. In 1945 startte ze haar carrière toen ze als zangeres werkte voor een radioprogramma in Tulsa. Ze kreeg haar artiestennaam van de sponsor van dat programma, Page Milk Company.

In 1947 scoorde Page haar eerste hit in de VS, getiteld Confess. Het was het eerste nummer waarbij een artiest diens vocalen dubbelde, een techniek die later bekend werd als overdubben. Producer Mitch Miller bedacht de techniek, omdat Page geen geld zou hebben gehad om achtergrondzangeressen in te huren.

Patti Page - Tennessee Waltz (1950)

Drie jaar later scoorde Page haar eerste Amerikaanse nummer 1-hit met All My Love (Bolero), gebaseerd op Maurice Ravels Boléro. Later dat jaar was Tennessee Waltz de tweede nummer 1-hit voor de zangeres. Het nummer werd haar lijflied alsmede het officiële lied voor de staat Tennessee. Er werden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht.

Populairst

Ze had in de VS verder nog nummer 1-hits met I Went To Your Wedding (1952) en (How Much Is That) Doggie In The Window (1953). Patti Page was de best verkopende zangeres uit de jaren vijftig en één van de populairste artiesten uit het midden van de twintigste eeuw. In totaal verkocht ze ruim 100 miljoen platen.

Ze bleef tot op hoge leeftijd nog met enige regelmaat optreden. In 1998 verwerkte Groove Armada haar hit Old Cape Cod in diens single At The River, dat in 1999 tevens een bescheiden hitje in Nederland was. De band The White Stripes nam haar nummer Conquest op voor het album Icky Thump uit 2007.