DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met het redden van Het Metropole Orkest.  

Alleen de PVV stemde tegen het voorstel van VVD en PvdA. Door het besluit kan het gezelschap in elk geval tot 2017 blijven doorspelen.

Maandag leek het er nog op dat het doek was gevallen voor het Metropole. De subsidie van het Rijk zou worden ingetrokken en extra geld kon niet meer worden gevonden, stelden staatssecretaris Sander Dekker van Media en minister Jet Bussemaker van Cultuur.

Oppositiepartijen als SP, D66 en CDA probeerden nog beweging in de zaak te krijgen, maar dat lukte niet.

Dinsdag

Dinsdag bleek ineens dat de coalitie van VVD en PvdA toch nog geld had gevonden om het orkest in stand te houden. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam stelde voor uit de begroting van media 3,5 miljoen beschikbaar te stellen en eenzelfde bedrag uit de begroting van cultuur. Op die manier zou het Metropole Orkest de 16 miljoen euro krijgen die het nodig heeft om tot 2017 te overleven.

Dekker en Bussemaker waren niet blij met het voorstel van de coalitiepartijen, omdat het redden van het gezelschap volgens hen ten koste gaat van de publieke omroep en op termijn mogelijk van een ander orkest. Bovendien vrezen ze dat er later weer geld bij zal moeten.

SP 

SP-Kamerlid Jasper van Dijk is blij dat het Metropole alsnog steun krijgt. ''Het is goed dat de coalitie heeft geluisterd naar de protesten'', stelt hij. ''De boodschap was helder: Het Metropole Orkest laat je niet gaan, dat moet je koesteren.'' Ook D66 en CDA zijn opgelucht dat het orkest nog een aantal jaar mag doorspelen.

Het Metropole Orkest bestaat al 67 jaar en speelt vooral jazz, pop en wereldmuziek. Het begeleidde nationale en internationale popartiesten en vergaarde in de loop der tijd een flink aantal prijzen, zoals een Oscar.