AMSTERDAM - Zangeres Leona Philippo wint de derde editie van The Voice Of Holland.

De finale werd vrijdagavond uitgezonden op RTL 4.

Leona Philippo werd gekozen met 56 procent van de stemmen. Ze zong tijdens de finaleuitzending een cover van Mesmerized van Faith Evans, een duet met haar coach Trijntje Oosterhuis en haar nieuwe single, een uitvoering van de Bob Marley-hit Could You Be Loved.

Philippo werd op 6 mei 1979 geboren in de Canadese stad Toronto, als dochter van Jamaicaanse ouders. Als actrice speelde ze onder meer in de speelfilms Phileine Zegt Sorry, Alles Is Liefde, Wild Romance en De Gelukkige Huisvrouw. In 2002 had ze een hit met Zomer Op Je Radio, indertijd tevens de tune van Radio 538.

"Het is een geweldige investering voor mij en mijn gezinnetje", zei Philippo direct na afloop van de show. "Ik besef het nog niet helemaal." De trofee die de zangeres heeft gekregen, krijgt een speciaal plekje in haar huis. "Deze gaat boven mijn bed", lacht ze.

Kritiek

De andere finalisten uit het derde seizoen van The Voice Of Holland waren Floortje Smit (29), Ivar Oosterloo (21) en Johannes Rypma (20). Vooral de Friese Rypma, uit het team van Nick & Simon, kreeg veel kritiek te voorduren op zijn zangprestaties. Desondanks was hij wekenlang een publiekslieveling.

Rypma en Oosterloo deelden in de finale het podium met de Zeeuwse band Racoon, terwijl Smit en Philippo samen met songfestivalwinnares Loreen het nummer Euphoria vertolkten. Floortje Smit werd in 2006 tweede in de finale van Idols. Vorig seizoen won Iris Kroes The Voice Of Holland, een jaar eerder was het Ben Saunders.