AMSTERDAM - De single Last Christmas van het popduo Wham! uit 1984 is de grootste kersthit ooit in Nederland.

Dat melden de samenstellers van de Mega Top 50.

Last Christmas werd geschreven door George Michael en verscheen in 1984 op single, als dubbele A-kant met Everything She Wants. Het werd indertijd van de eerste plek afgehouden door Do They Know It’s Christmas? van Band Aid, waaraan Wham! ook meewerkte.

De reden dat Last Christmas toch de grootste kersthit is in de geschiedenis van de hitlijst, is omdat het in de daaropvolgende jaren nog geregeld uitgebracht werd en in 1988, 1989, 1997, 2000, 2001 en 2008 wederom een hit was. Do They Know It’s Christmas? van Band Aid staat op de derde plek van de lijst van vijftig kersthits.

All I Want For Christmas Is You van Mariah Carey uit 1994 staat op de tweede plek van de lijst en komt zaterdag voor de zevende keer binnen in de Mega Top 50. Twee van The Beatles staan in de top 10; John Lennon op nummer 7 en Paul McCartney op nummer 8. Ex-Beatle George Harrison staat op nummer 32 met Ding Dong.

Vergeten

De top 3 is niet heel verrassend, erkent Mega Top 50-presentator Bart Arens. "De top 3 is een bevestiging van wat we al jaren dachten", zegt hij. "Maar het is wel een verrassende lijst geworden met veel nummers die men vergeten is." Zo bevat de lijst minder memorabele kersthits van De Tokkies, Georgina Verbaan en Grad Damen.

Paul McCartney, Koos Alberts en André Hazes staan elk met twee liedjes in de kerstlijst genoteerd. Hazes is tevens verantwoordelijk voor de grootste Nederlandse kersthit ooit, namelijk Met Kerst Ben Ik Alleen (een vertaling van ABBA). Henk Temming staat zowel solo als met Het Goede Doel in de lijst.


Mega Top 50 kerstlijst op Spotify: