AMSTERDAM - De leden van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben donderdag een nieuw bestuur en een nieuwe ledenraad gekozen. De verkiezing wordt gekenmerkt door een duidelijke verjonging.

Dat meldt Buma/Stemra.

Peter Perquin alias Perquisite en Arrien Molema (ex-Room Eleven) werden met een ruime meerderheid verkozen tot bestuursleden. Henk Westbroek werd herkozen en Loek Dikker werd zonder tegenstemmen aangenomen. Ook werd voor een jongere groep muzikanten gekozen bij de ledenraad.

Pieter Perquin beaamt dat het een vooropgezette actie was om een jongere generatie muzikanten voor de algemene ledenvergadering te mobiliseren. "We hebben bevriende muzikanten opgeroepen en we hebben met zijn vieren een team gevormd. Toen zijn we onze achterban gaan mailen en via de sociale media gaan benaderen.

"Veel mensen zeuren altijd op de Buma/Stemra, dus we hebben gezegd; dan moet je ook langskomen." Dat geschiedde, met duidelijk gevolg. Het imagoprobleem van de auteursrechtenorganisatie is een van de dingen waar Perquin aan wil werken. "Het imago is ontstaan dat het hier een corrupte club is. Dat klopt niet, maar er zijn zeker dingen misgegaan."

Perquin zegt tevens een "brede discussie" te willen voeren over de mogelijkheden die nieuwe technologie met zich meebrengt en dat jongere vakbroeders daar een betere kijk op hebben. "Dat is meer iets van onze generatie", meent Perquin. "Ik vind dat auteurs nu aan het kortste eind trekken. Zo zijn er meer manieren dan enkel een downloadverbod."