ROERMOND - Voormalig wereldster Adam Ant is bezig een comeback te maken met zijn muziek. Na een succesvol optreden op Parkpop, keerde de punkpiraat zaterdag na jaren terug op een Nederlands poppodium.

Stuart Goddard alias Adam Ant brak in 1980 door met zijn band Adam & The Ants. Single Antmusic was het eerste bescheiden succesje in Nederland en in de twee daaropvolgende jaren scoorde de zanger zijn grootste hits met Stand And Deliver, Prince Charming en Goody Two Shoes – allen nummer 1-hits in de Britse Top 40.

Adam Ant maakt zijn terugkeer op een Nederlands poppodium in de verleden zomer geopende ECI Fabriek in Roermond. In verhouding tot alle poeha rondom de opening van de Ziggo Dome in Amsterdam, eveneens afgelopen zomer, ging de vuurdoop van dit poppodium relatief stilzwijgend en voor de rest van het land onopgemerkt voorbij.

Met de ECI Fabriek heeft Roermond echter een zaal gekregen die het voorgaande poppodium, de in de stad befaamde Azijnfabriek, met gemak doet verbleken en een programma dat daarbij aansluit. Na optredens in vermaarde concertzalen in steden als Leeds, Liverpool, Manchester en Londen, is Roermond toch een wat onwaarschijnlijke plek voor Adam Ant.

Vlammend

De zanger laat er niks van merken en gaat vlammend van start met Press Darlings, terwijl een groepje gretige fotografen zich voor het podium verzameld heeft. Aan de formule van zijn typetje Adam Ant heeft Goddard namelijk amper iets veranderd, al oogt hij dertig jaar na zijn hitlijstsucces wat als een wat uitgedijde Jack Sparrow.

Ook de twee bemande drumstellen en een achtergrondvocaliste die haar outfits bij Christine Le Duc aangeschaft lijkt te hebben, maken het optreden visueel enigszins onderhoudend. Toch is het vooral Goddard zelf die de show steelt, in eerste instantie met vroege postpunknummers als Cartrouble, Dog Eat Dog en Deutscher Girls.

Finesses

Stand And Deliver passeert eveneens al vroeg in de bijna twee uur durende show, maar na King Of The Wild Frontier volgt een uitgebreid middenstuk dat vooral aan trouwe fans is besteed. Hoewel de begeleidingsband van Adam Ant (genaamd The Good, The Mad & The Lovely Posse) solide is, worden sommige finesses van de liedjes volledig genegeerd.

Geen probleem bij Vive Le Rock of Zerox, maar de op plaat zo pienter in elkaar gezette arrangementen van Goody Two Shoes en Prince Charming worden op een uiterst lompe manier op de schop genomen. Aan de show van Adam Ant schort het niet, maar de Brit legt zijn punkverleden te veel bloot voor een grootschalige comeback.


Adam Ant staat op 9 december in Patronaat, Haarlem.