STOCKHOLM - In aanloop naar de optredens in de Amsterdamse Ziggo Dome praat Swedish House Mafia over internetfora, een gebroken hart bij Coldplay en de perfecte show. "Wij doen alles live", beweert Sebastien Ingrosso tegen NU.nl.

Het is een prestatie van formaat die Swedish House Mafia dit najaar levert. De afscheidstournee brengt het trio niet alleen driemaal naar een van Nederlands grootste concertzalen, maar verkoopt ook in de rest van de wereld moeiteloos uit. "Volgens mij hebben we in minder dan een dag tijd meer dan een miljoen kaarten verkocht", glimlacht Ingrosso.

Hij kan het succes zelf ook amper bevatten. "Het is mooi dat we de kans krijgen om op zo'n spectaculaire wijze het doek te laten vallen. Voor nu dan." De lijsten met de gedraaide muziek tijdens de show slingeren al rond op het internet. Zonde, vindt de dj. "Als je dat soort dingen van te voren gaat checken, verpest je de show voor jezelf."

"Als een of andere jongen uit Singapore zo'n forum zit te checken en hij ziet wat er in Stockholm gedraaid is, is er toch helemaal niets meer aan als we bij hem langskomen? De show is iedere avond precies hetzelfde en tot op de seconde toe uitgedacht. Het is qua lichtshow en dergelijke niet te doen om de hele set elke keer weer om te gooien."

Coldplay

"Dat willen we ook helemaal niet", vervolgt hij. "Bovendien vind ik dat je het niet kunt maken om bepaalde nummers maar gewoon over te slaan. Ik was eens bij een concert van Coldplay en stond de hele show te wachten op mijn favoriete nummer Fix You, maar die speelden de band dus niet. Dat brak mijn hart, echt waar."

"Misschien ben ik na honderd shows ook wel eens even klaar met One, maar ik peins er niet over om ‘m te schrappen." Dat de show volgens een vast schema verloopt, wil niet zeggen dat het trio voor jan met de korte achternaam op het podium staat, aldus Ingrosso. "Als we alleen maar op play hoefden te drukken, zou ik mij helemaal kapot vervelen."

Rockbands

"We mixen alles live en zijn continu bezig. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen Swedish House Mafia en een stadionband? Helemaal niets. Grote rockbands plannen ook alles in en doen honderd shows op een rij precies hetzelfde. Wij hebben misschien geen traditionele instrumenten, maar doen ook alles live."

"Een gitarist die voor de duizendste keer hetzelfde riedeltje speelt staat daar niet boven. Alles in de huidige set hebben wij zelf geproduceerd, het gaat veel verder dan een beetje staan daar en de lolbroek uithangen. Onze fans hebben veel geld betaald voor een kaartje en we betalen ze niet terug door maar een beetje te gaan lanterfanten."
 

Swedish House Mafia staat op 12 en 13 december in Ziggo Dome, Amsterdam.