AMSTERDAM - Zanger Danny O'Donoghue is vast jurylid bij The Voice UK en trad met The Script op in de Nederlandse versie. "Eigenlijk had ik helemaal niet zo’n zin om in de jury van zo’n programma te gaan zitten", zegt hij tegen NU.nl.

"Maar ik vond dat er minimaal één iemand van een band in de jury moest zitten. Of dat nu een lid van Stereophonics of The Script was.”" De frontman van The Script juicht het toe dat de kandidaten die hij begeleidt, leren verschillende instrumenten te bespelen. "Veel deelnemers aan die shows denken dat ze zomaar eventjes een superster kunnen worden."

"Maar je moet er keihard voor werken", gaat hij verder. "Een show als The Voice moet je gebruiken als opstapje, niet meer dan dat. Ik mis de tijd waarin een artiest nog echt moest knokken om aan de top te komen. Spelen in kleine kroegjes, met vijf man maanden in een veel te kleine bus wonen en dat soort zaken."

Leren

"Daarom zeg ik ook altijd tegen die deelnemers: maak gebruik van deze show om zoveel mogelijk te leren, zodat je straks op eigen benen kan staan. Ik vind sowieso dat er veel meer live gespeeld moet worden." The Script hoeft zich zelf allang niet meer druk te maken om zaken als kroegjes, leren spelen en veel te kleine tourbussen.

Nadat de Nederlandse show in de HMH razendsnel uitverkocht, promoveerde de band naar de veel grotere Ziggo Dome. Ook daar is geen kaartje meer voor te krijgen. "Het is waanzinnig, maar ik vind het absoluut niet erg om in zalen als Paradiso te spelen", aldus de zanger.

Will.i.am

De Ierse band tourt naar aanleiding van #3, het zoals de titel al doet vermoeden derde album van de groep. Voor de nieuwe plaat werkte The Script samen met onder meer Will.i.am, die net als O’Donoghue in de jury van The Voice UK zit. "Ik liet hem na de opnames een paar nummers horen waar ik mee bezig was en Hall Of Fame vond hij meteen te gek."

"Sterker nog: hij wilde het nummer helemaal hebben en hem zelf uitbrengen. Dat ging sowieso niet gebeuren natuurlijk en uiteindelijk hebben we besloten om er een duet van te maken. Het was voor ons best wel een risico aangezien Will.i.am een heel eigen geluid heeft en eigenlijk alle liedjes waarop hij meewerkt daardoor op elkaar gaan lijken."

Donker

"Gelukkig is het nu gelukt om hem uit zijn huidige comfort zone te halen. De track klinkt heel erg als jaren tachtig-hiphop. Een echt anthem", vindt de zanger. "Bovendien is het belangrijk voor ons om nummers op de plaat te hebben die iets luchtiger zijn. Tijdens het opnameproces van #3 merkten we al snel dat het weer een erg donkere plaat zou worden."

"Dat is ook logisch, want mijn vader komt nooit meer terug en de moeder van Mark (Sheehan, gitarist, red.) ook niet", vervolgt hij. "We gebruiken de muziek nog altijd om dat verdriet te verwerken. Het gaat weer heftig worden om sommige liedjes live te spelen, maar ik heb er heel veel zin in."