Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
metallica

Metallica legt het bij met oprichter Napster

AMSTERDAM - De leden van de Amerikaanse band Metallica hebben hun vete met de oprichters van muziekdienst Napster na twaalf jaar bijgelegd.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Dat meldt BBC.

Metallica klaagde Napster, destijds opgericht als een peer-to-peernetwerk, aan in het jaar 2000. Dat resulteerde uiteindelijk in het opdoeken van Napster, dat later een doorstart zou maken als legale muziekdienst. Drummer Lars Ulrich en oprichter Sean Parker kunnen inmiddels door één deur.

"Als je in een cocon leeft, dan is totale controle over alles wat je doet het enige wat je wil", legt de Metallica-drummer uit over de strijd tegen Napster. "Dat werd weggenomen. De optie om alles onder controle te houden werd ons ontnomen en veranderde in een straatgevecht. ‘Laten we ze opwachten in een achteraf steegje.’"

"In 1999 werden we afgebeeld als een stel gierige piraten die gewoonweg iets probeerden te maken zodat alles gratis werd en de mogelijkheid gaf om muziek te stelen", aldus Parker, die later zou investeren in de muziekdienst Spotify. Nu de strijdbijl begraven is, kondigt Metallica aan zijn muziek ook op Spotify te plaatsen.


Lees meer over:

Metallica

Aanbevolen artikelen