AMSTERDAM - Kanye West en Jay-Z maken grote kans op een Grammy Award. Beide rappers zijn zes keer genomineerd voor de prestigieuze muziekprijzen.

Ook Frank Ocean, Dan Auerbach van The Black Keys, Mumford & Sons en Fun. maken kans op zes Grammy's.

West en Jay-Z zijn onder meer genomineerd in de categorie beste samenwerking met hun rapnummer No Church in the Wild. Fun. maakt kans om er tijdens de uitreiking in februari met bijvoorbeeld de prijzen voor beste nieuwe artiest en album van het jaar naar huis te gaan.

Ook is de Amerikaanse band genomineerd in de categorie beste nummer van het jaar met de single We Are Young. Hiervoor gaat Fun. de strijd aan met Kelly Clarkson, The Black Keys, Gotye, Frank Ocean en Taylor Swift.

Nederlands


Er is ook een Nederlands ensemble dat mogelijk in de prijzen valt. Zo is Het Metropole Orkest twee keer genomineerd voor een Grammy Award. Het Nederlandse orkest is genomineerd voor diens medewerking aan een album van jazzvocalist Al Jarreau.

Een van de nominaties is in de categorie voor het beste muzikale arrangement. In totaal is Het Metropole Orkest nu voor de veertiende keer genomineerd voor de Amerikaanse muziekprijs. Dit jaar maakte Het Metropole Orkest ook nog albums met onder meer Tori Amos en Jonathan Jeremiah.

LL Cool J

De nominaties werden bekendgemaakt tijdens het Grammy Nominations Concert Live. De show werd gepresenteerd door LL Cool J, die dat voor de vijfde achtereenvolgende keer deed. De rapper werd ditmaal keer bijgestaan door Taylor Swift, net als de eerste editie in 2008.

De avond werd opgeluisterd door optredens van onder meer Maroon 5, Ne-Yo en The Who. Ook vond er een eerbetoon plaats aan de legendarische countryzanger Johnny Cash, die negen jaar geleden overleed.

De nominatieshow vond plaats in Nashville, de eerste keer buiten Los Angeles. De uitreiking van de Grammy Awards zelf wordt wederom gehouden in Los Angeles. De prestigieuze muziekprijzen worden op 10 februari voor de 55e keer uitgedeeld.