HARTFORD - De Amerikaanse jazzpianist Dave Brubeck is woensdag overleden. 

De jazzlegende, vooral bekend van het nummer Take Five, werd op weg naar een afspraak met zijn cardioloog getroffen door hartfalen. Dat heeft zijn manager bekendgemaakt. Brubeck zou donderdag 92 jaar oud zijn geworden.

Take Five, met het kenmerkende saxofoongeluid van Paul Desmond, stond op het album Time Out uit 1959, dat ook klassiekers opleverde als het nummer Blue Rondo à la Turk. Brubeck en zijn kwartet pionierden daarop volop met ongebruikelijke maatsoorten.

Brubeck behoorde decennialang tot 's werelds grootste jazzartiesten. Hij was in de jaren vijftig een van de grondleggers van de cooljazz, de stroming waartoe ook Gerry Mulligan, Miles Davis en Chet Baker behoorden. Met zijn Dave Brubeck Quartet interesseerde hij een breed publiek voor de jazzmuziek.

Platencontract

Het eerste album Jazz At Oberlin was slechts een bescheiden succesje, maar leverde wel een platencontract op bij Columbia. Van de eerste plaat die uitkwam op dat label, Jazz Goes To College (1954), werden 100.000 exemplaren verkocht.

Het was de definitieve doorbraak van het Dave Brubeck Quartet. Als eerste jazzmusicus sierde Brubeck in datzelfde jaar de omslag van Time. Het gerenommeerde tijdschrift noemde hem ''de opwindendste nieuwe jazzartiest die momenteel actief is'' en de muziek van zijn kwartet ''de vreemdste en mooiste muziek die gespeeld is sinds de jazz werd geboren''.

Succes

In 1959 volgde het grootste succes van het kwartet, inmiddels met Joe Morello als drummer en Eugene Wright als bassist. Het album Time Out bezorgde Brubeck definitief een plaats onder de groten van de jazz. Vooral het aanstekelijke Take Five, geschreven door saxofonist Paul Desmond, werd wereldberoemd.

Ook na het uiteenvallen van zijn kwartet in 1967 bleef Brubeck in de schijnwerpers staan. Hij ontving prijzen en eredoctoraten en trad op tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan San Francisco in 1987 en bij de top in 1988 tussen president Ronald Reagan en Sovjetleider Michail Gorbatsjov in Moskou. Brubeck speelde ook twee keer in het Witte Huis.

Brubeck bleef tot op hoge leeftijd actief als pianist en componist. Hij trad in 2004 als 83-jarige nog op tijdens North Sea Jazz in Den Haag.

Take Five van het Dave Brubeck Quartet: