AMSTERDAM -  Jules Deelder en Bas van Lier trekken binnenkort langs de Nederlandse bioscopen, popzalen en theaters.

"We willen het publiek graag eens wat anders laten horen dan die zielloze bonkedebonkmuziek. Los daarvan: je hoeft geen doorgewinterde jazzfan te zijn om te horen dat dit te gek is. Het is toegankelijk en absoluut geen piepknor", zo vertelt Deelder aan het AD.

Ook Van Lier denkt dat mensen tegenwoordig niet meer weten wat jazzmuziek inhoudt. "Die term is zo verschrikkelijk misbruikt. Iedereen die zijn muziek om marketingredenen een kwaliteitskeurmerk wil geven, haalt de term jazz van stal. Volkomen ten onrechte vaak."

Kneutermans

"Zelfs Connie Breukhoven heeft godbetert een jazzalbum gemaakt", vult Deelder aan. Ook het jazzlabel Blue Note krijgt ervan langs. "Die brengt muziek uit van Trijntje Kneutermans, of hoe ze ook mag heten. Dat vind ik misbruik maken van de term jazz en de mooie naam BlueNote."

En daarmee is Jules nog niet klaar. "Giel Beelen zegt jazzmuziek te draaien. Maar ik heb goed geluisterd: wat hij draait heeft geen ene reet met jazz te maken."

De show waarmee het uitgesproken duo door Nederland gaat reizen heet Deeldeliers en is een mix van poëzie, livemuziek en concertregistratie. Het is voor het eerst op 6 december te zien in Tuschinski in Amsterdam. Daarna volgt een korte bioscoop- club-, en theatertournee.