AMSTERDAM - Deep Purple, heer en meester van de classic rock, was dinsdag in Nederland voor een voorspelbare show waarvoor desondanks veel fans op de been waren.

Deep Purple stond gepland voor een optreden in het nieuwe Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert werd echter echter verplaatst naar de kleinere HMH, volgens de organisatie om "productionele redenen". De show zou "beter tot zijn recht komen in de HMH".

Een voorspelbare reactie is: de band kan het grote Ziggo Dome niet vullen. Bovendien is de aankleding behoorlijk sober te noemen. Twee videoschermen en dat is het eigenlijk wel. Dat zou weinig indruk maken in zo’n megagrote zaal als de Ziggo Dome. Maar toch is deze avond stampvol.

Die hoge opkomst kan er ook op duiden dat de HMH best wel eens een maatje te klein kan zijn. Opvallend, want de hardrockband doet jaarlijks ons land aan. Is het publiek ze niet eens zat?

Verleden

Deep Purple teert tegenwoordig op het verleden, want zelfs van de laatste cd Rapture Of The Deep (2005) wordt niets meer gespeeld. Daarbij moet worden gezegd: er is nieuw werk aangekondigd voor april 2013. 

Of het publiek in de HMH daarop zit te wachten valt te betwijfelen. Het blijven de klassiekers waar iedereen voor komt. Uiteraard is het Smoke On The Water dat als hoogtepunt geldt. Het is nota bene het enige nummer waarbij spontaan wordt meegezongen.

Dapper

Het andere beroemde nummer, Child In Time, is allang verdwenen van de set. Dat kan zanger Ian Gillan niet meer aan. Het is een dappere beslissing, want volgens veel Nederlanders is het één van de meest geliefde nummers ooit (zie de diverse jaarlijsten aller tijden).

Gillan blijft wel een zeer goede zanger die zijn beperkingen kent. De lagere octaven zijn toch minder indrukwekkend dan de tonen die we kennen van Child In Time. Maar hij zingt zuiver en dat is op zijn hoge leeftijd al heel wat. Een showman is hij echter niet, ondanks zijn sympathieke uitstraling.

Perfect

Muzikaal is er, zoals altijd, niks op het optreden aan te merken. Een wervelend spektakel qua show hoeft men nooit te verwachten van de band, maar spelen kunnen de heren. Het geluid is nagenoeg perfect. Deep Purple zal altijd de band blijven die live stukken beter klinkt dan op cd.

Wel kun je je afvragen of het wel zo knap is om altijd weer dezelfde nummers voor te dragen met dat kundige spel. De composities hebben geen verrassingen meer en de tijd dat bijvoorbeeld Space Truckin’ dertig minuten duurt is ook allang voorbij.

Plagen

Deep Purple speelt op veilig, maar daar komt het publiek wel voor. Er is nog net plek voor een relatief obscuur nummertje als The Battle Rages On, maar favorieten als Lazy en Black Night voeren de boventoon. Bassist Roger Glover plaagt door een solootje weg te geven dat lijkt op de intro van Highway Star en het vervolgens niet te spelen.

De band speelt een gewonnen wedstrijd, dat leek voor aanvang al duidelijk. Het grote kritiekpunt is echter dat er geen woord wordt gerept over de dit jaar overleden Jon Lord, het bandlid dat met zijn hammondorgel een groot deel van het geluid van Deep Purple heeft bepaald.