AMSTERDAM - Dankzij een documentaire over zijn hondstrouwe fans staat rockzanger Rick Springfield weer volop in de aandacht. "Uiteindelijk hoop ik vooral dat mijn nieuwe werk meer en andere mensen aanspreekt", zegt hij tegen NU.nl.

Terwijl de aandacht van het grote publiek beetje bij beetje verslapte en jonge mensen Springfield anno 2012 waarschijnlijk eerder associëren met de televisieserie Californication met David Duchovny dan van bijvoorbeeld zijn hits Jessie’s Girl of Celebrate Youth, is de muzikant zelf onverminderd door blijven gaan met het maken van nieuwe muziek.

Zo bracht hij dit jaar zijn zeventiende album uit in de vorm van Songs For The End Of The World en werkte hij samen met grootheden als Dave Grohl van Foo Fighters. "Soms vraag ik mij af waar Dave in vredesnaam de tijd vandaan haalt om zo veel verschillende dingen tegelijk te doen", aldus Springfield.

"Heb je al gehoord dat hij ook weer drumt bij Queens Of The Stone Age? Ongelooflijk toch?", vindt de zanger en acteur. "Zelf lijkt het mij ook wel interessant om eens een supergroep te beginnen, zoals hij deed met Them Crooked Vultures. Ik heb er zelfs wel eens over gesproken met een paar muzikanten, maar het is er nog niet van gekomen."

Progrock

"Wie dat zijn laat ik nog even in het midden, maar ik ben bijvoorbeeld erg fan van Steven Wilson (zanger Porcupine Tree, red.) en andere artiesten in de progrockscene." Maar voor het zover is, heeft Springfield andere zaken aan zijn hoofd. Dankzij de documentaire An Affair Of The Heart lijkt er weer een nieuwe lichting fans op te staan.

En het is voor nu belangrijk dat gevoel vast te houden, meent Springfield. "Ik merk zeker dat er weer interesse in de muziek is", erkent hij. "Hopelijk betekent dit dat ik weer volop kan touren. Er zijn te veel plaatsen waar ik al veel te lang niet gespeeld heb." Zo dateert zijn laatste optreden op Nederlandse bodem alweer van enkele decennia geleden.

Amsterdam

"Daar baal ik echt van", aldus de zanger. "Ik heb ontzettend veel mooie herinneringen aan Amsterdam, maar ik kom er veel te weinig. We zijn nu bezig om een Europese tournee te plannen voor 2013, maar het is voor boekers lastig in te schatten hoeveel mensen ik nog trek. Maar Amsterdam moet sowieso weer eens gebeuren."

Als de documentaire over Springfield echter iets bewijst, is het wel dat hij om fans niet verlegen zit. Een grote groep mensen volgt hem over de hele wereld met een devotie waar de "beliebers" van Justin Bieber nog een puntje aan kunnen zuigen. In de film zoekt hij er een paar op, al erkent hij dat zoiets anders wellicht nooit gebeurd was.

Verhalen

"Ik ben ontzettend blij met de trouwe groep fans, maar het moet ook weer niet uit de hand lopen. Dankzij dit project heb ik wel een paar bijzondere verhalen achter de fans gehoord die mij echt geraakt hebben." Kijk dan ook vooral niet raar op wanneer de beoordelingen van zijn laatste album op websites als Amazon standaard eindigen met vijf sterren.

In de wereld van de Springfield-fans is elke nieuwe plaat een meesterwerk. "En dat terwijl ik eigenlijk helemaal niet met hen bezig ben wanneer ik nieuwe muziek schrijf", concludeert hij. "Ik weet ook wel dat de radio mijn muziek nooit van zijn leven zal draaien, maar ik blijf hoop houden. Er zit nog meer in dan dit."