AMSTERDAM - Nadat eerder Portugal bekendmaakte vanwege de financiële crisis geen deel te nemen aan het Songfestival, overwegen nu ook Griekenland en Cyprus het liedjesfestijn links te laten liggen.

Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Zowel Griekenland en Cyprus geven de financiële crisis als reden op om volgend jaar waarschijnlijk geen inzending naar Malmo af te vaardigen. Ook Polen, dat zich dit jaar reeds terugtrok uit het festival, is in 2013 wederom niet aanwezig, maar noemt de keuze een "moeilijk besluit".

Griekenland vindt het niet gepast aan de liedjeswedstrijd mee te doen terwijl een nationale crisis het land treft. "Het is niet alleen dat we het geld niet hebben voor de uitzendrechten en deelname, die 120.000 euro bedragen, maar op dit punt vinden we het moreel gezien geen goede keuze", aldus een woordvoerder van de Griekse publieke omroep.

Provocerend

In Cyprus wordt eveneens sterk getwijfeld of een eventuele deelname te rechtvaardigen valt. "Gezien de huidige economische situatie waarin Cyprus zich bevindt, zullen sommigen de aanwezigheid van PIK (nationale omroep, red.) op een dergelijk evenement als provocerend ervaren", aldus het hoofd van de omroep.

Hoewel beide landen nog niet officieel bevestigd hebben niet mee te zullen doen aan het Eurovisie Songfestival, wordt deelname aan de liedjeswedstrijd "onwaarschijnlijk" genoemd. Portugal bevestigde eerder niet mee te doen vanwege de economische malaise.