AMSTERDAM - Dat Joe Cocker inmiddels bijna zeventig jaar oud is, weerhoudt hem er niet van om in een recordtempo albums te blijven opnemen. Al wordt het er bepaald niet gemakkelijker op, vertelt hij aan NU.nl.

Het proces rondom een nieuw album opnemen start altijd op dezelfde manier voor de zanger. Zijn label meldt dat het weer tijd is voor een nieuwe plaat en vervolgens stuurt een scala aan songwriters materiaal in waarvan ze verwachten dat het bij Joe Cocker past. Niet iedereen lijkt echter te beseffen dat de zanger inmiddels van een zekere leeftijd is.

"Ik krijg steeds van die tienerteksten opgestuurd", aldus Cocker. "Daar word ik wel een beetje moe van. Ik hoef niet te concurreren met Bieber en Beables of hoe die knul ook heet. Sommige schrijvers denken dat ik nog een jonge god ben of zo."

"Zo kreeg ik voor mijn nieuwe album Fire It Up een tekst opgestuurd waarin ik moest zingen dat ik met een vrouw de sauna indook inclusief expliciet vervolg. Daar ben ik echt te oud voor hoor. Je laat een man van achterin de zestig toch niet over seks zingen? Die fase ben ik wel voorbij. Nu zou ik mijzelf enkel voor gek zetten."

Gepikeerd

"En dan raken die songwriters natuurlijk gepikeerd", vervolgt hij. "Maar ik kan mij daar verder niet erg druk meer om maken. Toen we begonnen aan deze plaat hadden we een stuk of 120 teksten en degenen waarvan ik vond dat ze echt bij mij pasten, zijn overgebleven."

"Of ik er in deze fase van mijn leven geen behoefte aan heb op mijn eigen verhaal eens op te schrijven? Niet echt. Ik denk er wel eens over, maar het is zeker geen prioriteit." Fire It Up is alweer album nummer 23 van de Britse zanger. Net als bij voorganger Hard Knocks sloeg Cocker de handen ineen met producer Matt Serletic.

Afwachten

Het resultaat is een album dat wederom meer blues dan soul is, al mag het van de meester zelf nog wel een tikkeltje extremer. "Een van mijn meest gekoesterde wensen is een plaat met echte bluesklassiekers. Ik hoop dat dat er binnenkort eens van komt. Maar ik word er natuurlijk niet jonger op, dus het blijft afwachten."

Desalniettemin heeft Cocker er weer zin in om Colorado, waar hij woont in een klein bergdorpje van zo'n vijfhonderd man, weer in te ruilen voor Europa en de tourbus. "De hele onderneming verloopt niet meer zo soepel als voorheen, maar ik vind het nog altijd geweldig."

"Eenmaal thuis moet ik een paar keer extra de berg op en neer lopen omdat ik ontzettend aankom, maar het is het waard. Ik ben blij dat er nog mensen zijn die mij willen zien optreden. Zolang ik het niet te bont maak, moet dit nog jaren goed blijven gaan. Een boeker zei ooit tegen mij: 'Ik hoop dat Bob Dylan eens een jaartje thuisblijft', en daar zit natuurlijk wat in."

Accepteren

"Als je als oude artiest maar blijft spelen en spelen, raakt het publiek je zat", denkt de zanger. "Tegen mij zeggen ze altijd dat ik mij geen zorgen hoef te maken en dat mensen altijd kaartjes kopen voor legendes, maar ik heb er nog altijd moeite mee om dat te accepteren."

"Al merk ik wel dat het moeilijker wordt om nieuwe liedjes te spelen omdat er te veel oude nummers zijn die mensen willen horen. Natuurlijk ben ik er wel eens klaar mee als ik voor de miljoenste keer You Can Leave Your Hat On moet spelen, maar de reactie van de zaal doet iets ongekends met je. Ik peins er dus niet over om de hits over te slaan."
 

Joe Cocker staat op 10 mei 2013 in HMH, Amsterdam en op 11 mei in Klokgebouw, Eindhoven.