AMSTERDAM - Met Let Her Go heeft Passenger na jaren ploeteren zijn eerste nummer 1-hit te pakken. "In plaats van een saai baantje te nemen, pakte ik mijn gitaar en ging ik de straten op om geld te verdienen", zegt hij tegen NU.nl.

In tegenstelling tot bevriende muzikant Ed Sheeran, waarmee Passenger vorige week in de HMH te zien was, is singer-songwriter Mike Rosenberg geen nieuwkomer.

Passenger was oorspronkelijk de naam van een vijfkoppige band, die in 2007 uit elkaar ging. Rosenberg bleef in zijn muziek geloven en maakte in zijn eentje een doorstart.

"In plaats van een saai baantje te nemen, pakte ik mijn gitaar en ging ik de straten op om geld te verdienen", vertelt Rosenberg. "Dat lukte goed, ik heb er vier albums van kunnen financieren", vertelt hij. Bovendien had de Engelse singer-songwriter veel plezier in zijn rol als troubadour.

"Je hebt direct contact met je luisteraars, je reist veel en de liedjes die je speelt verschillen iedere dag. Maar het is bovenal de meest eerlijke manier om met muziek je hoofd boven water te houden." En precies om die reden is Passenger nog steeds actief als straatmuzikant. "Als ik een middag vrij heb, ga ik de straten weer op."

Balans

"Het houdt je met twee benen op de grond", lacht hij. "De perfecte balans is te vinden in de clubshows volgend jaar. Daar kijk ik naar uit." Maar het nieuwe album All The Little Lights brengt voorgoed verandering in de vertrouwde levensstijl van Rosenberg. De single Let Her Go staat in Nederland inmiddels op nummer 1.

Passenger - Let Her Go (2012)

"Ik vind het ongelofelijk dat mijn muziek zoveel mensen heeft bereikt", aldus de zanger. "Ondertussen moet ik wennen aan het team mensen dat plots om me heen staat. Ik deed alles zelf, had de touwtjes in handen en nu zijn er allerlei partijen bij betrokken. Ze hebben het beste met me voor en dat stelt me gerust."

Voorzichtig

Rosenberg denkt dat de beste manier om met succes om te gaan, is om kleine stappen te nemen. "Wees voorzichtig, want je kansen zijn net zo snel weg als ze zijn gekomen. En vergeet de mensen niet die je succes mogelijk hebben gemaakt: je familie en vrienden en oude fans."

"Ik wil succesvol zijn als mens, niet als artiest", vertelt Rosenberg. Dagelijks overdenkt hij de wereld waarin hij zich nu bevindt. "Ik vind het geweldig om met Ed Sheeran te spelen, maar ik voel me niet thuis in muziekhallen en arena’s. Ik wil intimiteit en sfeer, net als op straat."


Passenger staar op 5 februari in Tivoli, Utrecht en op 6 februari in Paradiso, Amsterdam.