AMSTERDAM - Voor het concert van de Canadese zanger Rufus Wainwright zondagavond in de HMH van start ging, mocht Carice van Houten enkele liedjes laten horen van haar debuutalbum.

Wainwright mag in Nederland dan wel minder bekendheid genieten dan de actrice uit Alles Is Familie, maar de zanger heeft internationaal gezien behoorlijk wat aanzien.

Niet alleen is hij de zoon van de singer-songwriters Loudon Wainwright III en Kate McGarrigle, maar hij werkte ook met een aantal grote namen uit de popmuziek.

Zo werd zijn dit jaar verschenen album Out Of The Game geproduceerd door Mark Ronson, die vooral bekend is van zijn werk met Amy Winehouse.

Carice van Houten

Voor Carice van Houten zijn twintig minuten gereserveerd aan het begin van de avond. Ze gaat van start met Siren Or The Sea, tevens het openingsnummer van haar eerste album See You On The Ice.

In het liedje laat ze al meteen horen vocaal behoorlijk onderlegd te zijn. Temidden van haar eigen liedjes en een ervaren begeleidingsband, schittert Van Houten als een volleerd zangeres. Bij haar knappe uitvoering van het Beach Boys-nummer Still I Dream Of It blijkt dat ze de vocale effecten die we op haar plaat horen, helemaal niet nodig heeft.

Overtroffen

Ook singer-songwriter Krystle Warren mag twintig minuutjes vullen als opwarmer van Wainwright en dat doet ze uitstekend. Dit onder meer met een hele aardige versie van John Lennons Jealous Guy, waarbij de hele HMH meefluit.

Toch worden de optredens van Van Houten en Warren overtroffen door de hoofdact van de avond.

Rufus Wainwright start zijn concert geheel in het donker, terwijl hij a capella het nummer Candles zingt. Een simpele, maar indrukwekkende opening, waarin de 39-jarige zanger zich meteen van zijn beste kant laat horen. Daarmee is niet meteen zijn kruit verschoten, vooral omdat ook zijn band in de daaropvolgende nummers bewijst in topvorm te zijn.

Familiebanden

Ongeveer een derde van de gespeelde liedjes is afkomstig van Out Of The Game. Wainwright en band stoppen zichtbaar veel liefde in nummers als Jericho, Rashida en Respectable Dive, maar ook het oudere werk van de artiest wordt met toewijding vertolkt. De gortdroge humor van Wainwright valt net zozeer in de smaak.

Tevens worden de familiebanden door Wainwright aangehaald. Zo geeft hij Krystle Warren en vocalist Teddy Thompson de ruimte ieder een nummer van zijn overleden moeder te vertolken, terwijl hij zelf zijn vaders One Man Guy zingt.

Het leven van Wainwright wordt in twee uur tijd op muzikale wijze uiteengezet en boeit van begin tot eind.