AMSTERDAM - De populaire fadozangeres Mariza zegt dat het goed gaat met de huidige generatie fadoartiesten. "Het voelt weer als vroeger, overal in de straten van Lissabon hoor je muziek", vertelt de Portugese aan NU.nl.

Woensdag is Mariza te zien in Carré te Amsterdam, maar het is niet de eerste keer dat ze daar speelt. "Het voelt bijna als thuiskomen", vertelt ze. "Het Nederlandse publiek staat altijd open voor fado, zelfs als ze geen Portugees kunnen verstaan, en respecteren de muziek. Ondanks de grootte van de zaal, probeer ik het concert zo intiem mogelijk te houden."

Mariza groeide op in de historische wijk Mouraria in Lissabon. "Als de ramen open stonden, hoorde je overal in de straten muziek", vertelt ze enthousiast over haar jeugd. "Door rond te kijken en te luisteren begon mijn eigen fascinatie voor het genre. Ik voelde me meteen verbonden met de muziek."

"Het is een oude traditie die zo nu en dan nieuw leven ingeblazen moet worden", vult ze aan. "Zo bracht ik op mijn vorige album enkele traditionele nummers uit met nieuwe teksten. Voor mijn volgende plaat ga ik echter een andere kant op. Middels fado is het mogelijk om andere stijlen te integreren."

Moeder

Maar daar laat Mariza haar fans nog even op wachten. Naast enkele optredens gaat de Portugese zangeres het de komende maanden toch wat rustiger aan doen. "Ik ben net moeder geworden en dat moet ik nog een plekje geven. Ik voel wel allerlei nieuwe emoties en gevoelens die ik graag in de muziek wil verwerken."

De 38-jarige Mariza is in thuisland Portugal en daarbuiten één van de meest actieve zangeressen in de traditionele Portugese zangstijl fado. In haar zangcarrière van vijftien jaar won ze onder meer een Latin Grammy en een European Border Breakers Award. Bovendien zong ze op de Olympische Spelen.

Hoogtepunten

In 2011 werd de traditionele Portugese zangstijl erkend als Unesco Cultureel Erfgoed, vanwege de identiteit, cultuur en expressie die het genre met zich meedraagt. "Dat was een magisch moment en één van de hoogtepunten uit mijn leven", erkent Mariza.

De zangeres ziet de toekomst van fado positief in. "Sinds kort zie je dat Portugese jongeren steeds meer in fado geïnteresseerd raken. Dat is fantastisch, want zo raakt de traditie niet verloren. Als ik terug kom in Lissabon en ik hoor de muziek om me heen, voelt het als vroeger."


Mariza staat op 28 november in Carré, Amsterdam.