AMSTERDAM - De Britse band Florence + The Machine stond zaterdag in een uitverkochte HMH, tijdens de laatste tournee rondom haar album Ceremonials. Zangeres Florence Welch is op haar absolute hoogtepunt te zien.

Enkele dagen nadat Florence Welch aankondigde een pauze van een jaar in te gelasten, is ze met haar band Florence + The Machine te zien in Amsterdam. Het tweede album Ceremonials is inmiddels meer dan een jaar geleden uitgebracht, maar zit nog vers in het geheugen van de enthousiaste fans geprent.

Het eerste wat opvalt bij aanvang van het concert is het indrukwekkende decor waar Welch en consorten tussen staan. De setting is chique maar feestelijk en met visuals van glas-in-loodramen lijkt het publiek zich af en toe in een kerk te bevinden.

De band was eerder dit jaar te zien in Paradiso en hoewel het vaak andersom het geval is, past de band vele malen beter in HMH. Niet alleen qua bezetting en aankleding, maar vooral door het volle en groots geluid dat de Britse groep heeft ontwikkeld.

Huppelen

Bovendien kan het podium voor Welch niet groot genoeg zijn. De zangeres huppelt en rent naar alle kanten om haar publiek bij het optreden te betrekken, dit alles op blote voeten. Ondertussen raakt ze geen moment buiten adem en zingt iedere noot zuiver en op vol volume.

Naarmate de show vordert wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een unieke band. Florence + The Machine combineert de energie van een rockshow met de elegantie en sierlijkheid van een klassiek concert of een opera. Beide elementen worden aangevuld met de speelsheid van Welch.

Overslaan

Meezingers You’ve Got The Love en Shake It Out worden goed ontvangen door de bezoekers, maar het hoogtepunt van vanavond is te vinden in de toegift, waarin Spectrum en Dog Days Are Over worden gespeeld. Welch is soms zo energiek dat haar stem er van overslaat.

Maar schoonheidsfoutjes zijn er om vergeven te worden. Zo ook vanavond, want dit is Florence + The Machine op zijn absolute hoogtepunt. En vooral na een show van dit formaat is het even slikken dat het de komende tijd stil gaat zijn rond de Britten. Toch zwaait Welch haar fans uit alsof ze elkaar snel weer treffen.