ROTTERDAM - Het jaarlijkse Night Of The Proms-festijn slaagt er iedere editie in om een aantal grote sterren van weleer naar Nederland te halen voor een meezingavondje. Dit jaar komen de broers van Michael Jackson opdraven.

The Jacksons en zangeres Anastacia zijn dit jaar de grote namen op het affiche van de reeks Proms-concerten. Toch is Ahoy op de eerste avond verre van uitverkocht. De meeste zitplaatsen lijken bezet, maar op de arenavloer is nog volop ruimte. Als het niet echt vol staat, oogt het toch wat ongezellig.

En gezelligheid is juist waar het om draait tijdens Night Of The Proms, waarbij popmuziek en licht klassieke werken worden afgewisseld. Zo worden speciaal gearrangeerde composities van een tweetal klassieke stukken ten gehore gebracht door harpist Remy van Kesteren, terwijl Glennis Grace Euphoria van Songfestival-winnares Loreen vertolkt.

Groter kan het contrast onderhand niet zijn. Het is wat eigenaardig dat Grace het winnende nummer van het Eurovisie Songfestival zingt terwijl ze een paar jaar geleden op datzelfde liedjesfestijn roemloos ten onder ging. Haar vertolking van de Volumia!-hit Afscheid mag dan bekend zijn, maar ze slaagt erin deze ook live op weergaloze wijze neer te zetten.

Medley

De uit New York afkomstige zanggroep Naturally 7 is vocaal eveneens indrukwekkend. De groep brengt a capellaversies ten gehore van popklassiekers, waaronder een prachtige uitvoering van While My Guitar Gently Weeps van George Harrison. Later komt een medley voorbij met hits van Art Of Noise, Eurythmics, Aerosmith en The White Stripes.

Na de pauze verzorgt Naturally 7 het intro van de enige verplichte klassieker tijdens iedere editie van Night Of The Proms, namelijk de John Miles-hit Music. Vertolkt met een volledig orkest, weet het altijd wat pathetische nummer toch te ontroeren, net als Miles’ aangrijpende ballad Angel, dat hij schreef voor zijn dochter.

Maniertjes

Tijdens een duet met Anastacia, getiteld I Belong To You, weet Miles zowaar de rol van Eros Ramazzotti met glans te vervullen. De Amerikaanse zangeres is soms net iets te aanwezig, met haar soms wat meisjesachtige maniertjes, al compenseert ze dat met niet geringe vocale prestaties, waar ze haar hand niet voor om lijkt te draaien.

Hoewel haar versie van het Foo Fighters-nummer Best Of You op plaat (op haar nieuwe album It’s A Man’s World) niet bijzonder fraai is, voorziet het orkest Il Novecento haar remake van de benodigde extra pit. Had de cover in deze uitvoering op cd gestaan, dan had Anastacia een geslaagdere comeback gemaakt.

Opzichtig

Uiteindelijk draait het vanavond om The Jacksons. Het optreden van het kwartet staat geheel in het teken van de in 2009 overleden Michael Jackson. Dat doen de heren nogal opzichtig, onder meer met diverse kledingstukken die van hun jongere broertje geleend lijken. Nu was Michael ook niet zo van de subtiliteiten, dus in dat licht is het een zeer geslaagd eerbetoon.

De ballad Gone Too Soon, gezongen door Jermaine, wordt aan Michael opgedragen, al zijn het verder de onbezorgde pop- en discohits van de fameuze groep die de klok slaan. Jermaine’s stem mag dan niet meer opperbest zijn, The Jacksons staat desondanks garant voor een daverend slot van een anderzijds wat tamme editie van Night Of The Proms.