AMSTERDAM - Proefpersingen van de single That’ll Be The Day door The Quarrymen, de band waar later The Beatles uit is voortgekomen, zijn opnieuw getaxeerd als de meest waardevolle plakken vinyl.

Dat staat in de nieuwe uitgave van de gids Rare Record Price Guide 2014.

De originele proefpersing van de single That’ll Be The Day, met op de B-kant In Spite Of All Danger, stamt uit 1958 en bevat de eerste plaatopname de latere Beatles-leden Paul McCartney, John Lennon en George Harrison. Het liedje is origineel van Buddy Holly.

Volgens de prijslijst in de gids voor platenverzamelaars is de extreem zeldzame proefpersing, die nooit commercieel verkrijgbaar was, bijna een kwart miljoen euro waard. Latere proefpersingen van dezelfde single, die McCartney in 1981 voor zijn privécollectie liet vervaardigen, zouden ruim 12.000 euro waard zijn.

Paul McCartney kocht in 1979 de rechten van het nummer That’ll Be The Day op. De opname die hij met The Quarrymen maakte verscheen in 1995 op het eerste deel van de driedelige Anthology-reeks van The Beatles. Ook bepaalde vinyluitgaves van andere albums en singles van The Beatles, alsmede van Sex Pistols, leveren veel geld op.