LONDEN - De allereerste auditie-tape van The Beatles, die vervolgens door de aanwezige platenbazen werd afgewezen, gaat onder de hamer.

Dat meldt de Britse tabloid The Sun. De demo wordt op 27 november in Londen geveild en moet zo'n 30.000 Britse ponden (ongeveer 37.000 euro) opbrengen.

De Fab Four namen op nieuwjaarsdag 1962 tien nummers op in de hoop indruk te maken op de bazen van Decca Records. De Britse platenmaatschappij maakte vervolgens een van de slechtste beslissingen in de muziekgeschiedenis door de band geen contract te geven met de mededeling dat ze ‘geen toekomst zouden hebben’ omdat gitaarmuziek ‘stervende’ was.

Enkele maanden later tekenden John, Paul, George en de oorspronkelijke drummer Pete Best bij EMI om vervolgens een van de grootste bands aller tijden te worden.

Nummers

Alle nummers op de demo zijn covers en enkele van de liedjes zijn Money (That’s What I Want), Like Dreamers Do, Take Good Care of my Baby, Three Cool Cats, Love of the Loved, Memphis en Crying Waiting Hoping.

Op de cover van de tape staat een handgeschreven lijst van de nummers en bevat ook een foto van de band. Deze foto zouden The Beatles hebben gebruikt indien ze het contract bij Decca hadden gekregen.

Decca Records herstelde zich overigens later van het Beatles-fiasco door de Rolling Stones in te lijven.