Stem Alanis Morissette reflecteert ouderlijke bezorgdheid in 013

TILBURG - Eerder dit jaar was Alanis Morissette op het rockfestival Bospop te zien, waar ze niet bij iedereen een goede indruk achterliet. De zangeres uit Canada zet dit recht tijdens een uitverkocht concert in 013 te Tilburg.

Toen Morissette halverwege de jaren negentig doorbrak met sterke rocknummers als You Oughta Know, Hand In My Pocket en Ironic veroorzaakte dat een vloedgolf aan stoere gitaarvrouwen met het hart op de tong, hoewel de Canadese zelf na een paar experimentelere albums aanzienlijk bravere en minder aansprekende liedjes maakte.

Zo horen we in 013 bij You Learn niet meer de boosheid die Morissette’s stemgeluid ten tijde van het derde album Jagged Little Pill uit 1995 zo kenmerkte, maar de tekst lijkt eerder een ouderlijk advies van een bezorgde moeder. Het weerspiegelt nauwkeurig de levensfase waar de Canadese zangeres zich momenteel in bevindt.

Het is eveneens een van de thema’s op het deze zomer verschenen album Havoc And Bright Lights, waarvan Morissette een groot deel ten gehore brengt in de Tilburgse concertzaal. Een podium dat voor haar doen aan de kleine kant is, zeker na de grote concerten en festivaloptredens die ze zo’n tien jaar geleden gaf.

Doordacht

In de relatief intieme 013 weet Alanis Morissette amper echt te verrassen. Haar show is doordacht en solide, hoewel soms iets te geroutineerd, maar de zangeres is fantastisch bij stem en het zaalgeluid is ook nog eens erg goed. Het duurt wel even voordat Morissette goed en wel is opgestart, mede vanwege veel nieuw werk in de eerste helft.

Haar grootste hit, Ironic, komt al halverwege het concert voorbij, maar de meezinger behoort niet tot het beste moment van de avond, net zo min als Head Over Feet dat is. Pas tegen het einde van de reguliere show komt Morissette echt los, tijdens een gepassioneerde uitvoering van de filmsong Uninvited uit City Of Angels.

Ontlading

De spannende opbouw van het nummer blijkt een kleine vijftien jaar na dato nog altijd fascinerend en in de emotionele ontlading die het nummer kenmerkt, herkennen we weer die boze rockchick uit de jaren negentig. Die lijn wordt voorgezet met You Oughta Know en het nieuwe Numb, dat in een liveuitvoering beter uit de verf komt dan op plaat.

Met acht nummers van doorbraakplaat Jagged Little Pill worden de fans van het (nagenoeg) eerste uur desondanks zeer tevreden gesteld, terwijl Morissette het popalbum So-Called Chaos volledig links laat liggen. Na een korte en ietwat vreemd getimede akoestische set, sluit Morissette voldaan af met een welgemeend Thank U.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie