Kane kwam in neerwaartse spiraal terecht

AMSTERDAM - Na het album Everything You Want besloot Kane dat het tijd was het roer om te gooien. "We hadden hele hoge verwachtingen, maar die werden niet ingelost", aldus Dennis van Leeuwen.

"Voor Everything You Want, de plaat vóór No Surrender, waren we naar het buitenland gegaan", legt de gitarist uit, die aangeeft dat het eindresultaat een teleurstelling bleek.

"Door die teleurstelling raakten we een beetje in een neerwaartse spiraal." Kane voelde de druk om met een album te komen dat wél aan de verwachtingen zou voldoen.

Hit No Surrender speelde een belangrijke rol bij het bepalen van de muzikale koers die Kane op het nieuwe album Come Together vaart. "Dat liedje was helemaal niet zo’n Kane-liedje. Toch werd het een groot succes. Dat hadden we ook nodig om weer terug te komen waarwe denken te zitten."

De no-nonsense aanpak waarmee No Surrender destijds tot stand kwam bleek een goed vertrekpunt te zijn voor een nieuw album. "We wilden even snel een demootje maken en hebben dat nummer in een paar minuten opgenomen", weet Van Leeuwen nog.

"Alle wijsheid die daar in zat, hebben we nu weer gebruikt. Veel dingen die je op de plaat hoort zijn letterlijk de eerste opnames. We wilden ons laten leiden door het eerste gevoel." Het succes van No Surrender heeft niet alleen invloed gehad op de lossere werkwijze, ook de teksten ademen optimisme.

"Klopt", zegt zanger Dinand Woesthoff. "Het is een optimistisch plaat geworden in een voor iedereen lastige tijd." Songtitels als Come Together, I Love This City en What Doesn't Kill You Makes You Stronger zijn een uiting van dat gevoel. "Dat laatste nummer is een goed voorbeeld van hoe wij werken", vindt Van Leeuwen.

Relativeren

"Ik had een begin gemaakt op gitaar en wat opgenomen met de synthesizer en het vervolgens aan Dinand gegeven in de hoop dat hij er iets mee kon. Hij schreef het refrein, daar was ik zelf nooit opgekomen. Daarom is het nummer ook zo tof geworden." Kane heeft de afgelopen jaren ook geleerd dat relativeren geen schande is.

Zo wilde de band vroeger nog het buitenland te veroveren, maar inmiddels is dat geen issue meer. "Wij zijn daar gewoon niet mee bezig", zegt Woesthoff. "Als dingen gebeuren dan gebeuren ze, maar we jagen het niet na. Het is niet meer zo belangrijk eigenlijk. Wat belangrijk is voor ons, is dat wij het geluk vinden in wat we doen."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie