Trey Songz vindt nieuw album geen seksplaat

AMSTERDAM - De jonge R&B-zanger Trey Songz vindt niet dat seks centraal staat op zijn vijfde album. "Gevoelsmatig is Chapter V geen seksplaat", zegt hij tegen NU.nl. "Cijfermatig durf ik daar geen uitspraak over te doen."

R&B en seks gingen altijd al hand in hand, toch doet Trey Songz daar op Chapter V nog een schepje bovenop. Als gevraagd wordt naar de rol van seks of seksualiteit in zijn muziek, valt er een korte stilte. "Ik zal niet ontkennen dat seks een vast onderwerp is in mijn nummers, toch zie ik mezelf meer als iemand die over de liefde schrijft."


Met behulp van artiesten als Frank Ocean, Miguel en The Weeknd mag het genre R&B spreken van een terugkeer naar kwaliteit; 2012 bewijst een uitmuntend jaar te zijn voor het geteisterde genre. Toch ziet Trey Songz dat anders. "Persoonlijk vind ik dat R&B nooit is weggeweest, dus om te spreken van een comeback gaat mij te ver."

"In de zeven jaar dat ik actief ben in deze industrie heb ik R&B nooit de rug toegekeerd en dat zal ook nooit gebeuren", vervolgt hij. "Het genre mag misschien wat minder aanzien hebben genoten de afgelopen paar jaar, maar dat wil nog niet zeggen dat het zich in een artistieke crisis begaf."

Toespitsen

De toevlucht van vele R&B-sterren naar makkelijk verteerbare pop- of dancemuziek is volgens Trey Songz een natuurlijk gevolg de economische crisis. "Ik heb alles te danken aan dit genre. Toch begrijp ik het als grote artiesten er opeens voor kiezen om hun sound meer op pop- of dancemuziek toe te spitsen."

Trey Songz - Heart Attack (2012)

"Als muziek het middel is waarmee jij het brood op tafel zet, dan is de keuze voor een nummer met 120 beats per minuut een logische. Het garandeert namelijk airplay op de populaire radiozenders, ongeacht of het nou een inferieur product is of niet. Het zijn moeilijke tijden."

Religieus

"Iedere artiest maakt die keuze voor zichzelf en het is niet aan mij om daar een oordeel over te vellen." De zanger laat de naam R. Kelly vallen. "R. Kelly heeft in mijn ogen het totaalpakket. Hij kan alles zingen, van expliciete dansnummers tot nummers met een boodschap. Zelfs een religieus album is niet ondenkbaar."

"De man heeft een carrière van ruim twintig jaar en gaat nog steeds op volle stoom vooruit. Als ik één held zou hebben in de muziekindustrie op wiens carrière ik mijn loopbaan zou modelleren, dan is dat wel die van R. Kelly. Of Jay-Z, maar dan vooral omdat hiphop vroeger mijn leven was."

Rockster

"Ik wilde niets liever als rapper zijn, totdat ik erachter kwam dat ik een betere zanger was. Nou zou ik nooit zeggen dat Jay-Z een rapper is, hij is een icoon, een echte rockster." Onlangs wist Trey Songz een kleine rol in de remake van horrorklassieker The Chainsaw Massacre (2013) te bemachtigen, zijn ambitie gaat daarmee verder dan muziek alleen.

"Momenteel is het doel om vooral zoveel mogelijk te leren. Op den duur wil ik een goede acteur zijn. Nu ben ik vooral aan het ontdekken hoe dat wereldje in elkaar zit. De films die ik nu aanneem zijn vooral bedoeld om ervaring op te doen. Een onschuldige oefening."

Rust

"Het fijne daaraan is dat mijn naam enkel een kleine is, die nog niet veel waard is in de filmwereld. Dit geeft me rust, wetende dat je niet de lasten van een volledige filmproductie op je schouders draagt. Het geeft je ook een bevrijdend gevoel om als acteur meer van jezelf te laten zien. Als hoofdrolspeler zou ik die druk waarschijnlijk wel ervaren."

Trey Songz ft. Nicki Minaj - Bottoms Up (2010)Trey Songz laat blijken helemaal fan te zijn van het nieuwe album van Kendrick Lamar. Vooral het gegeven dat Kendrick met zijn eerste officiële studioalbum Good Kid M.A.A.D. City geen compromissen heeft gesloten doet Trey Songz versteld staan. "Veel artiesten worden gedwongen hun eerste project te injecteren met een zeker commercieel appeal."

"Als Dr. Dre achter je staat heb je als nieuwe artiest ook wel een hele fijne startpositie, maar zelfs dan blijft het indrukwekkend hoe onbevreesd Kendrick te werk is gegaan. Er staat misschien maar één track op die hele plaat die enigszins geschikt is voor de radio. Dat is nog eens vertrouwen in jezelf en je talent hebben."
 

Trey Songz staat op 24 januari in HMH, Amsterdam.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie