AMSTERDAM - Het succes van haar nieuwe plaat Red verbaast Taylor Swift. De 22-jarige zangeres, die vorige maand haar vierde studioalbum uitbracht, noemt de verkoopcijfers 'ongelooflijk'.

Red is het snelst verkopende album in de Verenigde Staten van het afgelopen decennium. In een week tijd ging het schijfje, met daarop de wereldwijde hit We Are Never Getting Back Together, ruim 1,2 miljoen keer over de toonbank in de Verenigde Staten.

"Ik hoopte dat mijn fans mijn album zouden begrijpen en omarmen", zei Swift bij een winkelcentrum in Londen, waar ze de kersverlichting ontstak. "Het feit dat 1,2 miljoen fans de plaat hebben gekocht en dat het mijn eerste nummer 1-album in het Verenigd Koninkrijk is, is echt ongelooflijk."

Swifts nieuwste album vindt ook in Nederland gretig aftrek. De plaat, die in de Album Top 100 de zevende positie bekleedt, is haar meest succesvolle album in Nederland.

Voorloper Speak Now kwam niet verder dan de zeventiende plek, Fearless uit 2009 bleef steken op de 43e positie. Swifts debuutplaat Taylor Swift uit 2006 haalde de albumlijst helemaal niet.