NEW YORK - De Amerikaanse componist Elliott Carter is maandag (plaatselijke tijd) op 103-jarige leeftijd in New York overleden.

Dat heeft zijn assistent Virgil Blackwell aan de New York Times laten weten. Carter stierf in zijn appartement in Manhattan waar hij sinds 1945 woonde.

Carter gold als een van de belangrijkste componisten van hedendaagse orkest- en kamermuziek. Hij heeft 158 werken op zijn naam staan, waaronder vijf strijkkwartetten en concerten voor onder meer piano, viool, cello en klarinet.

Een van zijn eerste werken was in 1942 zijn eerste symfonie, die hij in 1954 herzag. Voor het Nederlandse Asko Ensemble schreef hij het Asko Concerto, dat op 26 april 2000 in het Concertgebouw in Amsterdam zijn première beleefde.

Elliott Carter bleef tot op hoge leeftijd muziek schrijven, zijn laatste werk voltooide hij in augustus van dit jaar. Vorige maand ging in Italië zijn werk Dialogues II in première.

Carter werd voor zijn stukken overladen met prijzen, waaronder een Pulitzer in 1960 en 1973. Hij was de eerste componist die, in 1985, de Amerikaanse National Medal of Arts kreeg.