AMSTERDAM - Met het album Until The Quiet Comes heeft Steven Ellison, alias Flying Lotus, voor zijn gevoel een belangrijke periode in zijn carrière afgesloten. "Het is nu tijd om het compleet anders aan te pakken", vertelt hij aan NU.nl.

Zo is Ellison van plan om de samenwerkingen met grote artiesten (op zijn laatste plaat werken onder meer Erykah Badu en Thom Yorke van Radiohead mee) voortaan te laten voor wat ze zijn. "Met Thom heb ik natuurlijk wel meer gewerkt, maar het is nu mooi geweest", vindt het brein achter Flying Lotus achteraf gezien. "Ik ben toe aan een volgende stap."

"Het is natuurlijk ontzettend mooi dat ik de kans krijg om met zulke artiesten samen te werken, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat een album verder van mij af staat dan ik zou willen", verklaart hij. "Doordat je andere muzikanten hun stempel op de plaat laat drukken, is het eindresultaat minder ‘eigen’."

"Voor nu was het nog de beste optie om met andere artiesten te werken, maar ik voel steeds meer de drang om een echt persoonlijke plaat te maken. Eentje waarin ik echt heel mijn ziel en zaligheid kan stoppen. Op deze plaat zie ik een jongetje in een badkuip door het sterrenstelsel vliegen. Vanaf nu wil ik dat jongetje zijn."

Ambities

Waar de nieuwe plaat van Flying Lotus uitkomt weet hij vooralsnog niet. Zijn deal met het Warp-label zit er na drie platen op en volgens Ellison zelf is het niet zeker dat hij mag blijven. Ondertussen heeft hij nog veel meer ambities, zoals het produceren van een rapplaat en raakt hij meer en meer geïnteresseerd in cinematografie.

En dan is er ook nog Captain Murphy, een mysterieus hiphopproject waar Flying Lotus volgens diverse theorieën ook deel van uitmaakt. Dat idee wuift hij zelf echter direct weg. "Captain Murphy is een talentvolle rapper uit Californië en uiteindelijk komt gerust wel uit wie het is. Als de faam groter en groter wordt, is het voor veel mensen te moeilijk om geen credits te komen opeisen."

Profileren

"Ik houd er wel van om met dat soort projecten in de weer te zijn, maar ik ben nog lang niet op het punt aangekomen waarop ik mij moet gaan profileren als een of andere mentor. Daarvoor heb ik zelf nog lang niet genoeg goede muziek gemaakt. Until The Quiet Comes is een voorlopig hoogtepunt, maar het kan nog veel beter."

"Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik de Warp-trilogie succesvol afgesloten heb", vervolgt hij. "Ik weet dat mijn volgende project persoonlijker zal zijn, maar verder heb ik eigenlijk nog geen idee. Het zou zomaar een radicale omslag kunnen worden, maar dat zien we tegen die tijd wel."


Flying Lotus staat op 7 november in Paradiso, Amsterdam.