AMSTERDAM - Je kon de afgelopen weken niet om de heren van Bløf heen, want waar ze maar de kans kregen, lieten ze weten dat de band alweer twintig jaar bestaat. Het verjaardagsfeestje wordt gevierd in de Ziggo Dome.

Het grote publiek kent Bløf echter pas veertien jaar, want de doorbrak kwam in 1998 met de hitsingles van het tweede album Helder. Liefs Uit Londen, Aan De Kust en Wat Zou Je Doen zijn inmiddels nederpopklassiekers, zoals vrijwel iedere volgende single van Bløf dat ook werd. In een volgepakt Ziggo Dome komen ze stuk voor stuk langs.

"Later als ik groter ben, blijf ik wie ik ben", zingt Paskal Jakobsen bij aanvang van het concert vanaf de uiterste rechterzijde van de deze zomer geopende concertzaal. De songtekst van de recente single blijkt model te staan voor de opzet van deze jubileumshow; enkel de vier mannen van Bløf staan vanavond op de bühne, zonder gasten.

Die blijkt Bløf ook niet nodig te hebben, want het kwartet werkt zich als een geoliede machine door meezingers als Beter, Harder Dan Ik Hebben Kan, Aanzoek Zonder Ringen en Omarm heen. Dat er met name bij liedjes van het album Umoja enkele gastmuzikanten van een tapeje komen, is een kleine knieval om de hits zo accuraat mogelijk neer te zetten.

Uitgepakt

Het visuele gedeelte van het concert mag indrukwekkend genoemd worden, als is een flinke lichtshow ook wel nodig om het publiek – vanavond 17.000 man sterk – in een grote zaal als de Ziggo Dome bijna tweeënhalf uur geboeid te houden. Nu zijn de hits van Bløf zonder meer onderhoudend, maar tijdens een verjaardag moet er flink uitgepakt worden.

Dat doet Bløf vanaf het begin, met onder meer grote schuivende videoschermen. Hierop worden de bandleden groot in beeld gebracht of videoclips van de betreffende hits afgespeeld. Het mooiste is echter om te zien hoe de heren zich nog steeds weten in te leven in hun repertoire, dat ze toch al talloze keren gespeeld hebben.

Boekdelen

Vooral de gelaatsuitdrukkingen van slagwerker Norman Bonink spreken boekdelen, wanneer hij vol plezier achter zijn drumkit zit bij liedjes als Alles Is Liefde of Dichterbij Dan Ooit. Heel even verlaat Bonink het podium, tijdens het liedje Ze Is Er Niet. Vanaf een videofragment speelt de in 2001 verongelukte drummer Chris Götte het nummer mee.

Los van wat kleine probleempjes van technische aard, zet Bløf een zeer solide show neer. Alle spektakel ten spijt, is Bløf echter op z’n sterkst tijdens een akoestische set, waarbij Oktober, Aan De Kust (met Coldplay-intro) en een breekbare versie van debuuthit Liefs Uit Londen worden gespeeld. Toch is het niet ondenkbaar dat men na alle media-aandacht inmiddels uitgebløft is.