AMSTERDAM - Metalzanger Serj Tankian heeft vier albums geschreven. "Mensen denken misschien: 'Een elektronische plaat van die System Of A Down-gast? Laat maar zitten'", zegt hij tegen NU.nl.

"Maar het komt helemaal goed", verzekert de zanger van System Of A Down. Fuktronic heet het nieuwe en nog te verschijnen elektronische album van Tankian. Hij schreef de muziek samen met Jimmy Urine, de leadzanger van Mindless Self Indulgence. Eerder kondigden de twee al aan dat het een conceptplaat zou worden: een Britse gangsterfilm minus de film.

Maar inmiddels lijkt het erop dat er toch een film bij de plaat gaat komen. Of iets dat erop lijkt in ieder geval. "Het wordt een totaalervaring, dat kan ik je wel vertellen", zegt Tankian. "Naast de muziek, komt er ook een applicatie voor telefoons uit. Het wordt een album-app ."

"Het hele plan wordt op dit moment ontwikkeld, dus ik kan niet precies zeggen wanneer het af is, maar het zou zomaar dit jaar nog kunnen gebeuren. Of anders in ieder geval 2013. Mensen vinden een album alleen niet meer genoeg of zo, dus moet je met iets extra’s komen. Dat is ons met Fuktronic zeker gelukt."

Druk

Ondertussen brengt de muzikant, die voornamelijk bekend is als zanger van System Of A Down, ook nog 'normale' albums uit. Hoewel Tankian en zijn oorspronkelijke band anno 2012 weer regelmatig samen op het podium staan, zit een gezamenlijke plaat er vooralsnog echter niet in. "Daarvoor heb ik het veel te druk met mijn eigen materiaal."

"De eerste van de vier is inmiddels de wereld ingevlogen, maar er liggen er nog steeds drie klaar die ook uitgebracht moeten worden." Zo bracht hij dit jaar het album Harakiri uit. Een traditionele rockplaat, vernoemd naar het Japanse zelfmoordritueel. Een album waarop Tankian de ruimte neemt om zijn kritiek op de maatschappij te uiten.

Komisch

Dit alles zonder dat het een heel erg zwaar album wordt. "Een aantal van de nummers zijn een soort komisch-kritisch, ja. Ik wil daarin niet te ver gaan", legt hij uit. "Kijk bijvoorbeeld naar het nummer Reality TV. Daarin kruip ik in de huid van iemand anders, want ik heb zelf nog nooit zo’n show gezien."

"Toch stoort het mij dat televisie tegenwoordig zo inspiratieloos is. Wat is er gebeurd met series als Star Trek? Ik vind dat televisie je mee moet nemen naar een andere wereld, die zo vreemd is dat je het zelf niet zou kunnen verzinnen. De fantasie lijkt wel compleet verdwenen."

Opera

Tankian zelf heeft in ieder geval inspiratie en fantasie genoeg, getuige de elektronische plaat, opera- en jazzplaat (die gedoopt is tot Jazz-Iz-Christ) die we binnenkort nog van hem mogen verwachten. En hoewel er vooralsnog geen sprake is van een nieuw System Of A Down-album, zit een Europese dan wel Nederlandse show er wellicht wel in.

"We zijn net klaar met een tournee door de VS en het bevalt nog altijd heel erg goed", stelt Tankian. "Ik weet dat er aanbiedingen zijn voor Europese festivalshows in 2013, maar we zijn er nog niet uit. Het zou zomaar kunnen. En als het dit jaar niet gebeurt, dan wel een ander jaar. We zijn sowieso nog niet klaar."