TILBURG - In 2004 stond Triggerfinger voor het eerst in 013. Het Belgische trio werd op basis van een hitje in eigen land geprogrammeerd als openingsact op het kleinste podium in het popcentrum. 

Nu is de band terug in de grote zaal.

Dat optreden in 2004 was een indrukwekkende en memorabele show voor de aanwezigen. Een van velen, want haast eeuwig op tournee veroverden de drie Belgen de afgelopen acht jaar steeds meer harten in eigen land, Nederland en gestaag ook internationaal.

Met ambachtelijke en van passie zwetende rockshows werden clubs veroverd en festivalweides plat gespeeld. Overal kwam Triggerfinger, overal zag Triggerfinger en overal overwon Triggerfinger. Of dat ook geldt voor het voorprogramma, voormalig voorman van The Seatsniffers Walter Broes, is nog maar de vraag.

Verzoek

Hij opent vanavond de eerste van twee uitverkochte shows in 013 voor Triggerfinger. Op speciaal verzoek van Ruben Block warmt hij de Dommelsch Zaal op met rootsrock, rockabilly en country. Niet geheel onwelgevallig, maar of iemand twee uur later nog weet wie die klassieke Amerikaanse blues tonen over de zaal wierp, is de vraag.

Deze avond is van de Belgen, te beginnen met een dreigend intro, zoeklichten over de zaal en een publiek dat gedeeltelijk al in euforie lijkt wanneer de band de bühne opwandelt en aftrapt met I'm Coming For You. Dit is waar men voor is gekomen en dat is wat Triggerfinger levert: één gram rock-'n’-roll, onversneden.

Charmeur

Tegen een muur van wit verblindend wit licht poseert Ruben Block, een charmeur die bekwaam elke zaal om zijn vinger windt. En ook deze. Al bij Short Term Memory Love, het derde nummer in de set, is duidelijk dat deze avond - ongeacht wat er verder gaat gebeuren - aan zijn en de voeten van zijn metgezellen zal liggen.

Een vakkundige rockshow, luister bij gezet door een simpele doch uiterst effectieve lichtshow. Maar dat is slechts ondersteuning bij deze gedreven ambachtsmannen die het met hun passie, drive en kwaliteit een zaal van ruim tweeduizend man en vrouw het zwijgen oplegt. Niets mooiers dan zoveel stille Nederlanders, volgens Block.

Publieksfavorieten

En inderdaad, het is indrukwekkend. Gedegen, enthousiast en verdomde strak geeft het trio waar de zaal om vraagt. Dit met extra ruimte voor publieksfavorieten als All This Dancin' Around, die dan ook een extra lange versie krijgt. Vele malen opzwepender dan op plaat. Om 22.15 wordt de toegift ingezet.

Dit is het rustigste moment van de hele avond, met drummer en bassist gezamenlijk op de harmonium en Ruben Block bezwerend achter zijn microfoon en beminnend op zijn zessnaar. Een klein half uur volgt dan nog. Een kers, een toefje slagroom, een dubbele drumsolo tussen Triggerfinger-drummer en Golden Earrings Cesar Zuiderwijk.

Rihanna

Zuiderwijk blijft daarna met de rest van de band hangen, eerst in een surfimprovisatie op het Grease-thema en daarna in een cover van Rihanna's Man Down. Een nummer dat Triggerfinger, net zoals alle andere covers volledig eigen maakt. Net als I Follow Rivers, de te verwachten (bijna) afsluiter van deze uitverkochte avond (hierna volgt nog Is It).

Verder is er sinds 2004 eigenlijk weinig veranderd. Triggerfinger weet hoe je een zaal inpakt, om de vinger windt en in aanbidding aan de voeten legt. Zij het nu met beter geluid, uitgebreider licht, een velen malen groter podium, maar nog steeds hetzelfde retestrakke trio.