AMSTERDAM - Het album Red van Taylor Swift is het snelst verkopende album in de VS in tien jaar tijd. In de eerste week verkocht Swift ruim 1,2 miljoen exemplaren van Red, haar derde nummer 1-notering.

Dat meldt het muziekblad Billboard, dat de albumlijst wekelijks samenstelt.

Hiermee gaat het vierde album van de countryzangeres de verkoopresultaten van de tweede cd van Mumford & Sons ruimschoots voorbij. Van Babel gingen er in de eerste week de helft van het aantal dat Swift er van Red verkocht over de toonbank.

Maar Red is niet alleen het snelst verkopende album van 2012, het is ook het snelst verkopende album van het afgelopen decennium. Sinds Eminem er van The Eminem Show uit 2002 in de eerste verkoopweek ruim 1,3 miljoen exemplaren verkocht, vloog een album niet zo snel de winkels uit. Bovendien dateert dat album van vóór de iTunes-winkel.

Britney

Britney Spears is de enige vrouwelijke artiest die meer exemplaren van een album in de eerste week verkocht. In 2000 verkocht ze 111.000 stuks meer van Oops! … I Did It Again dan Swift van Red. Het laatste album dat meer dan een miljoen exemplaren verkocht in de openingsweek was Born This Way van Lady Gaga uit 2011.

Sinds de digitale metingen van SoundScan in 1991 startten, verkochten slechts achttien albums meer dan een miljoen stuks in de eerste zeven dagen na de release. Van die achttien zijn twee titels van Swift, want ook Speak Now uit 2010 verkocht razendsnel. Fearless was de eerste van haar drie nummer 1-albums in de VS.