AMSTERDAM - De bandleden van Bløf, die hun twintigste jubileum vieren met een concert in de Ziggo Dome en een nieuwe verzamel-cd, zijn het niet eens over welke cd in de afgelopen twintig jaar hun beste was.

"Onze eerste twee platen zijn te veel een zoektocht geweest", zegt bassist Peter Slager tegen NU.nl. Op de verzamel-cd Hier: Het Beste Van 20 Jaar Bløf is werk verzameld van bijna alle albums van de laatste twee decennia. Binnen de band blijken de meningen over welk album van de Zeeuwen nu eigenlijk het beste is behoorlijk te verschillen.

Zanger Paskal Jakobsen kiest voor Oktober uit 2008, toetsenist Bas Kennis en drummer Norman Bonink gaan voor Blauwe Ruis uit 2002, tekstschrijver en bassist Peter Slager voor Umoja uit 2006. "Op Umoja kijk ik zelf met heel veel creatieve voldoening terug", zegt Slager. "En met een enorme zucht van verlichting bovendien."

"Want nog steeds bekruipt ons het gevoel dat het maken van dat album een marathon is geweest. Denken aan Umoja grijpt me naar de keel. Umoja was namelijk een heel uitzonderlijke cd om te maken, want we gingen de hele wereld over om met artiesten te werken. Maar de liedjes die op dat album staan zijn heel goed, vind ik."

Geestelijk

"Commercieel gezien hadden we de lijn van Umoja nog verder kunnen doortrekken, maar voor onszelf was op die voet verder gaan geen goed idee geweest", vervolgt Slager. "Een nieuwe plaat op die manier maken zouden we dat geestelijk nooit gered hebben. Zoveel werk is het geweest."

Bløf & Kodo - Aanzoek Zonder Ringen (2006)De reactie op die enorme inspanning was een veel intiemer tweeluik vol rustige, in een landhuis in Ierland opgenomen liedjes: Oktober en April. Dat waren bijzondere albums, vindt zanger Jakobsen, die Oktober nu zijn favoriete cd van de band noemt. "Alleen is dat geluid nu pas helemaal hip. We waren te vroeg, zoals ons wel vaker is overkomen."

Zoektocht

"Misschien moeten we die albums maar nog een keer uitbrengen", bedenkt hij. Tegenover trotse herinneringen staan natuurlijk ook gemengde gevoelens. "Ik vind dat onze eerste twee platen teveel een zoektocht zijn geweest", bekent Slager. "Het zijn wat mij betreft teveel veredelde demo's. We moesten alles nog leren."

"Dat is heel charmant en het moest gebeuren, maar ik kijk niet met dezelfde trots terug als de trots die ik voel bij latere platen." Kennis: "Maar uiteindelijk is die plaat wel platina geworden." Lachend: "We schamen ons nu kapot." Jakobsen heeft wel een verklaring voor de gemengde gevoelens over de albums Naakt Onder De Hemel (1995) en Helder (1997).

Cassettebandjes

"Sommige bands hebben al jaren ervaring als ze hun eerste plaat uitbrengen. Dan zijn ze dertig jaar oud en maken ze al twaalf jaar muziek. Wij begonnen zelf met het opnemen op cassettebandjes en gingen een jaar later meteen verder met het maken van onze eerste cd. Als muzikanten stonden we toen nog in de kinderschoenen."

Bløf - Aan De Kust (1998)"En dat niet alleen, we stonden ook in de kinderschoenen ook als auteurs." Tekstschrijver Peter Slager: "Ik word nog steeds afgerekend op de eerste zin van Aan De Kust: 'De zoute zee slaat een diepe zilte zucht.' Ik geef toe dat dat een tikkeltje over de top is, maar ik deed maar wat. Ik had nog nooit een tekst geschreven."

Parodiëren

"Voor een beginneling is het echt niet zo slecht", vindt Slager achteraf. "Zo'n zin blijft wel hangen bij mensen die onze teksten parodiëren", aldus Jakobsen. "Dat is dan hun uitgangspunt." Slager: "Toch is dat nummer in het geheugen van mensen gekropen, dus zo matig kan het niet zijn. Heel veel mensen vinden het gaaf."

De band vindt dat veel van de liedjes uit de begintijd tegenwoordig een stuk beter klinken. "Veel artiesten maken een liedje in de studio en dat is dan meteen de definitieve versie. Wij zien onze platen meer als een startpunt, want nummers worden live beter. Daarom hoop ik dat we ooit een liveplaat gaan maken met een overzicht van ons werk."


Bløf staat op 3 november in Ziggo Dome, Amsterdam.