AMSTERDAM - De Amerikaanse band Green Day annuleert alle voor dit jaar geplande optredens. Ook worden de concerten begin 2013 uitgesteld. Dit vanwege het herstel van frontman Billie Joe Armstrong.

Dat meldt de band op zijn website.

"De timing is uiteraard niet ideaal, maar het welzijn van Billie Joe is onze voornaamste zorg", aldus een verklaring van bassist Mike Dirnt. "Gelukkig gaat het al beter met Billie Joe en we willen iedereen bedanken voor de steunbetuigingen die we hebben ontvangen."

Green Day zet een streep door alle concerten die dit kalenderjaar nog ingepland stonden. De shows die de band in januari en februari in de VS zou geven, worden verplaatst. De optredens in Europa, waaronder op Pinkpop en Rock Werchter, lopen vooralsnog geen gevaar.

Goedmakertje

Ook wordt de release van ¡Tré!, het derde album uit de nieuwe trilogie van Green Day, verschoven. Deze stond gepland voor januari, maar als goedmakertje voor de geannuleerde concerten verschijnt het album nu al begin december. Het eerste deel van de trilogie, ¡Uno!, werd in september uitgebracht en in november verschijnt ¡Dos!.

Eind augustus gaf Green Day het startsein voor zijn nieuwe tournee in Berlijn, maar drie weken later barstte frontman Billie Joe Armstrong tijdens een festival in Las Vegas in woede uit en sloeg op het podium zijn gitaar stuk. Hij meldde zich bij een afkickkliniek wegens drank- en drugsmisbruik. Volgens Dirnt stond Armstrong onder veel druk.