AMSTERDAM - Voor het album Mirage Rock dook Band Of Horses de studio in met producer Glyn Johns, bekend van zijn werk met Bob Dylan en The Beatles. "Dit was het meest leerzame studioproces tot nu", zegt de band tegen NU.nl.

In de beginjaren van Band Of Horses zorgden de singles The Funeral, Is There A Ghost en Wicked Gil voor de eerste noemenswaardige successen n de VS en ver daarbuiten. Het onlangs verschenen Mirage Rock is het vierde album van het Amerikaanse kwintet en tevens de langverwachte opvolger van Infinite Arms uit 2010.

Na laatst genoemde plaat kon Band Of Horses verschillende kanten op. Op Mirage Rock heeft het vijftal uiteindelijk gekozen voor een natuurlijk en organisch rockgeluid, met veel invloeden vanuit country en rootsrock. Daarin was de mening van producer Glyn Johns van grote invloed.

"We gingen terug naar de oude opnameprocessen waarmee Glyn in zijn tijd met Bob Dylan ook al werkte", vertelt zanger Ben Bridwell. "Alles werd live ingespeeld. Er was geen sprake van digitale opnames en onze computers werden ver weggestopt. Onze foutjes zijn dus ook meegenomen op het album."

Kwetsen

"Glyn stelde ons kritische vragen tijdens het schrijven van de nummers en schreef ook zelf mee", vervolgt Bridwell. "Uiteindelijk hebben we dus met zes man de plaat geschreven en ingespeeld. Je moet dan eerlijk tegenover elkaar zijn, met de angst iemand te kwetsen."

Band Of Horses - Knock Knock (2012)

Maar uiteindelijk kon iedereen zijn ei kwijt. "Je weet dat al het commentaar en alle ideeën ten goede komen aan de band en de plaat. Als iemand een opmerking maakt over je gitaarpartij, zie je dat niet als aanval, maar juist als een advies. Niemand was zo koppig om het dan niet te veranderen."

Verwachtingen

Over het eindresultaat is de band erg te spreken, ondanks dat de verwachtingen niet zijn ingelost. "Toen we aan het album begonnen, had ik het idee dat het een rockalbum zou worden, harder dan alles wat we tot nog toe hadden gemaakt", aldus gitarist Tyler Ramsey.

"Al vrij snel werd duidelijk dat het juist een akoestische insteek zou krijgen." De bijzondere samenwerking met Johns en het verrassende eindresultaat maakt Mirage Rock meer een project dan een album, vindt Ramsey. "Het voelde als een experiment en uiteindelijk was dit proces te zien als iets wat we nog nooit hadden gedaan."

Project

"De term ‘album’ is dan ook niet voldoende", meent de muzikant. "Het was een project, omdat het niet aanvoelde als een vierde Band Of Horses-album of een logisch gevolg op Infinite Arms. We wilden doen waar we zin in hadden, zonder te kijken naar wat we al hadden bereikt. Dat maakt dit een bijzonder werk."

Band Of Horses wil snel verder met een vijfde plaat. "We willen pas terugkijken op onze carrière na de volgende plaat", vertelt Bridwell. "Dan pas ben ik er van overtuigd dat we alles hebben geprobeerd met deze band. Dan is het tijd om te reflecteren en te kijken wat we de fans nog meer kunnen geven."


Band Of Horses staat op 6 november in Vredenburg, Utrecht.