AMSTERDAM - In juni haalde Amanda Palmer als eerste artiest meer dan een miljoen euro op via de website Kickstarter, dat geïnvesteerd werd in haar nieuwe album Theatre Is Evil. "Ik weet dat ik op mijn fans kan bouwen", zegt ze tegen NU.nl.

Palmer, voorheen zangeres van het Amerikaanse duo The Dresden Dolls, heeft zich nooit zorgen gemaakt over het project op Kickstarter. Aanvankelijk was het de bedoeling om het toch al niet misselijke bedrag van 100.000 euro binnen te halen, maar voor de zangeres met haar ogen kon knipperen, stond de teller al op een bedrag met een extra nul.

"Ik weet dat mijn fanschare ontzettend trouw is", vertelt de muzikante. "Ik heb er dan ook geen moment aan getwijfeld of dit nu wel zo’n goed idee zou zijn. Maar de mensen die echt in je geloven werken niet bij platenlabels, die staan vooraan bij je concerten. En met hen heb ik altijd het beste contact gehad."

"Het lijkt mij veel lastiger om aan een dergelijk plan te beginnen als niemand weet wie je bent. Kickstarter is dan ook vooral een platform waar bekende artiesten en kunstenaars gebruik van moeten maken, denk ik. Je kunt duizend briljante ideeën hebben, maar mensen investeren niet zomaar in iemand waarvan ze geen flauw idee hebben wie het is."

Zelfvertrouwen

Het resultaat van de campagne ligt inmiddels al een paar maanden in de schappen in de vorm van Theatre Is Evil, de derde soloplaat van de Amerikaanse zangeres, die naast The Dresden Dolls ook lid was van Evelyn Evelyn. "Muzikaal gezien krijg ik steeds meer zelfvertrouwen", aldus Palmer.

The Dresden Doll - Coin-Operated Boy (2003)

"Wanneer je normaal gesproken aan een plaat begint, ben je al dan niet onbewust erg in hokjes aan het denken. Dat heb ik nu helemaal losgelaten. Elke keer wanneer ik dacht: ‘Is het wel slim om zo’n nummer op het album te zetten?’, ben ik er expres mee doorgegaan."

Beperkingen

"Je ligt jezelf alleen maar dwars als je liedjes niet opneemt, omdat ze bijvoorbeeld heel erg pop of rock zijn. Ik luister zelf ook naar ontzettend veel verschillende muziek en dat is altijd al zo geweest. Veel te veel muzikanten ontwikkelen zichzelf amper door die beperkingen. Dat moet eens over zijn."

"Zo zijn er ook mensen die roepen dat ik veel te veel contact heb met mijn fans en dat het niet normaal is om zo met ze om te gaan. Dat bepaal ik zelf wel. Te veel mensen denker dat overal regels aan vastzitten, maar dat is helemaal niet zo. Je bepaalt zelf wat de regels zijn."

Studio

"Als ik mij nu nog steeds over van alles en nog wat zou druk maken, was dit album er nooit gekomen. Dan zat ik over tien jaar nog steeds in de studio", denkt ze. "Toen ik nog op school zat, wilde ik altijd vijftien verschillende dingen tegelijk doen en dat heb ik nog steeds."

"Toen ben ik de muziek ingegaan omdat je daar precies mag doen waar je zelf zin in hebt. En je kunt er nog gelukkig van worden ook. Ik maak dingen die ik zelf mooi vind, heb de aller coolste fans en kan er nog van leven ook. Als je mij tien jaar geleden zou vertellen hoe mijn leven als muzikant zou verlopen, had ik er direct voor getekend."


Amanda Palmer staat 27 oktober in Melkweg, Amsterdam.