UTRECHT - Het enige concert dat Maxïmo Park dit jaar in Nederland gaf, vond donderdag plaats in een volgepakt Tivoli in Utrecht. De Britse band heeft net een nieuw album op zak en trakteerde de zaal op een dynamisch concert.

The National Health is het vierde album dat de heren van Maxïmo Park hebben uitgebracht in zeven jaar tijd. De plaat werd door fans en media mild ontvangen. Het artistieke niveau dat de band beleefde met de achtereenvolgende albums A Certain Trigger en Our Earthly Pleasures werd in ieder geval niet opnieuw gehaald met de nieuwe schijf.

Maar dat weerhoudt de Britse groep er niet van om tijdens liveshows de nieuwe nummers te spelen. Integendeel: Maxïmo Park presenteert gedurfd het grootste gedeelte van The National Health aan Tivoli. Vooral tijdens het begin van de show wordt vol gas gegeven.

De band speelt zijn nieuwe materiaal foutloos, maar de nummers missen de pit van het oude repertoire. Zanger Paul Smith doet gelukkig zijn uiterste best om het publiek continu op te zwepen. Hij eist de volledige aandacht op; iets wat vanavond zeker in het voordeel werkt van Maxïmo Park.

Chemie

Wat daardoor echter opvalt, is dat er weinig chemie en interactie is tussen de bandleden onderling. Smith heeft het zo druk met het vermaken van de bezoekers, dat de rest van de band in zijn schaduw achterblijft. Ook de lichten en spotlights worden haast enkel op Smith gericht.

Gelukkig wordt het beeld van een onemanshow rechtgetrokken naarmate het concert vordert. Tijdens de rustigere nummers, zoals Reluctant Love en The Undercurrent, geeft Smith zijn bandleden meer ruimte en doet hijzelf een stap terug. Als geheel is de band nog immer erg strak.

Vaart

De laatste twintig minuten van de set worden gevuld met de grootste hits van Maxïmo Park, waaronder Apply Some Pressure en Our Velocity. Eindelijk is de vaart die in het begin van de set aanwezig was en halverwege verdween weer terug gevonden. Het publiek krijgt zo toch nog waar het voor kwam.

Vanavond is gebleken dat The National Health een album is dat door Maxïmo Park uitstekend wordt uitgevoerd, maar helaas de nodige energie en verrassing mist voor een echt boeiend optreden. Gelukkig kan de band nog even leunen op de klassiekers en natuurlijk op gangmaker Paul Smith.