AMSTERDAM - De Britse zangeres Rita Ora vindt dat te weinig van haar collega's in de hitlijsten oprechte muziek maken. "Ik hoor te weinig eerlijke muzikanten", zegt de door Jay-Z ontdekte R&B-ster tegen NU.nl.

"Ik zal eerlijk zijn: ik hoor te weinig oprechte muzikanten", zegt de 21-jarige zangeres Rita Ora, die in eigen land al drie nummer 1-hits op rij scoorde."Er zijn veel goede muzikanten hoor, maar het gaat gewoon niet alleen maar om die nummer 1-positie. Zelf wil ik zo eerlijk mogelijke muziek maken. Ik heb mezelf de laatste tijd heel goed kennen", aldus de twintiger.

"Het maken van mijn eerste album is een hele reis geweest", vervolgt de superster in wording. "Ik leef al maanden uit koffers en dat is heftig, maar ik leer zo ontzettend veel. Het is allemaal is te horen op mijn debuut, waarop ik zo veel mogelijk van mezelf laat horen."

'Eerlijk zijn' betekent voor Rita Ora in praktijk vooral het schrappen van haar eerste liedjes, die bedoeld waren voor haar net verschenen debuutalbum Ora. "Die liedjes maakte ik op mijn negentiende, toen ik nog niet wist wat ik wilde en wie ik was. Ik dacht dat ik er klaar voor was, maar dat was ik niet."

Herkennen

Twaalf nieuwe nummers, waaronder samenwerkingen met bevriende artiesten als Will.i.am en Tinie Tempah, hebben het album wel gehaald. "Die eerste liedjes zou je niet als mijn muziek herkennen, denk ik. Het staat nog op mijn laptop, maar ik denk niet dat ik het ooit nog aan de buitenwereld ga laten horen."

Rita Ora - How We Do (Party) (2012)

De eerste plek in de hitlijst haalt Ora tegenwoordig moeiteloos, met dank ook aan haar indrukwekkende adresboekje. Jay-Z ontdekte haar, Will.i.am doet mee aan haar album, de broer van Kim Kardashian is haar vriendje, Kanye West en haar grote voorbeeld Rihanna zijn haar maatjes.

Koninkrijk

"Ik wil een koninkrijk gaan bouwen", zegt ze nu haar album in de winkels ligt, de hitparade wereldwijd wordt veroverd en ze in steeds meer modebladen als stijlicoon opduikt. "Ik heb heel veel te zeggen. Het is belangrijk dat ik mijn fans weet te bereiken, daarom wil ik het liefst ieder jaar een album uit gaan brengen."

"Want sommige mensen moeten eten, maar ik moet muziek maken", zo meent de zangeres. "Muzikaal gezien kan ik bovendien nog alle kanten op. Ik zou ooit dolgraag een akoestisch album willen maken en samenwerken met mensen waarvan ik vroeger niet eens wist dat ze bestonden. Eric Clapton en B.B. King. Dat lijkt me geweldig."

Dienblad

Rita Ora is het levende bewijs dat meedoen aan talentenjachten als X Factor en The Voice niet hoeft om toch wereldwijd door te breken. "Een talentenjacht op televisie wordt je als jonge artiest bijna op een dienblad aangeboden, het is een kans waar je bijna geen nee tegen kunt zeggen."

"Bekend worden op televisie kan ook heel snel gaan", leerde de R&B-ster van de diverse Amerikaanse artiesten die op die manier zijn doorgebroken, waaronder Kelly Clarkson en Daughtry. "Ik heb het zelf niet op die manier meegemaakt, maar de snelheid waarmee je dat overkomt moet voor een artiest doodeng zijn."