AMSTERDAM – Na veertien jaar voelde Bon Jovi-gitarist Richie Sambora weer de behoefte om een soloalbum te maken en zich los te maken van de rockband van naamgever Jon Bon Jovi.

"Met Aftermath Of The Lowdown kon ik mij even los worstelen van het zakelijke aspect van muziek en een bepaalde vrijheid voelen die ik niet in de band heb", aldus de 53-jarige muzikant. Soloplaten zijn geen regelmatig terugkerende projecten. Zijn debuut Stranger In This Town verscheen in 1991, opvolger Undiscovered Soul in 1998.

Toch zijn dit soort albums ontzettend belangrijk voor hem. "En door het uit te brengen bij een onafhankelijk label, ervoer ik echte creatieve vrijheid, daar heb ik mee geboft", vindt hij. "Toen ik met de begeleidingsband de studio in ging, zei ik tegen ze: Ik wil dat we muziek maken alsof we weer zestien zijn."

Liefde

"Op die leeftijd ben je nog niet bezig met alles wat om de muziek heen hangt, dan draait het enkel om de liefde voor de muziek." Aftermath Of The Lowdown verschijnt na een roerige periode in het leven van Sambora. In de afgelopen zes jaar scheidde hij van zijn vrouw, overleed zijn vader en ging hij naar een verslavingskliniek.

Dat laatste om te werken aan zijn alcoholprobleem. "Het is daardoor een hele persoonlijke plaat geworden", vertelt hij. "Natuurlijk vraag je je van tevoren af hoe persoonlijk je moet worden. Ik besloot om er volledig voor te gaan, alleen zo krijg je een authentieke plaat."