AMSTERDAM - Volgens een onderzoek naar het belang van popmuziek in het liefdesleven blijkt dat vooral liedjes van Marvin Gaye goed werken om in de stemming te komen voor seks.

Dat blijkt uit onderzoek van dr. Daniel Müllensiefen aan de universiteit van Londen, in opdracht van muziekdienst Spotify.

Respondenten noemden vooral Sexual Healing van Marvin Gaye als het meest opwindende nummer, gevolgd door zijn hit Let’s Get It On. Ook Barry White doet het nog altijd goed in de slaapkamer, zo blijkt.

"Het onderzoek laat zien dat de beste nummers voor verleiding in de slaapkamer over eenzelfde kwaliteit beschikken", licht dr. Müllensiefen toe. "Het zijn nummers met een groot dynamisch bereik, hoge stemmen, een zekere rauwheid in de stem en weinig vocale vibrato. Deze specifieke onderdelen zijn sterk aanwezig in nummers van Marvin Gaye."

Romantiek

Het meest beluisterde album tijdens het liefdesspel is de soundtrack van de romantische speelfilm Dirty Dancing, dat door zowel mannen als vrouwen als favoriet wordt genoemd. "De meeste mensen hebben een goed beeld bij liedjes die romantiek vertolken, voortkomend uit bijvoorbeeld culturele referenties zoals film", aldus de onderzoeker.

"Het feit dat Dirty Dancing door zowel mannen als vrouwen is verkozen tot de beste muziek tijdens het bedrijven van de liefde, verbaast me dan ook niet. Mensen gebruiken deze muziek niet alleen om hun intenties in een romantische situatie te communiceren, maar ook om de sfeer tijdens de seks aan te geven."

Aanraking

Ruim veertig procent van de respondenten geeft aan muziek luisteren tijdens de seks opwindender te vinden dan de aanraking van hun partner. "Het is niet verwonderlijk dat zoveel respondenten aangeven muziek in de slaapkamer opwindend te vinden", vindt dr. Müllensiefen.

"Uit neurowetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat muziek hetzelfde genot in de hersenen kan opwekken als die van abstracte voldoeningen, zoals eten, drugs of zelfs seks." Op de vraag welk popnummer de zinnen meer bevredigt dan een vrijpartij, werd Bohemian Rhapsody van Queen het meest genoemd.