AMSTERDAM - Jonathan Jeremiah heeft een bijzondere band met Nederland. Zo nam de Brit zijn nieuwe album Gold Dust op met Het Metropool Orkest en schreef hij het nummer Lazin' In The Sunshine op een zomerse dag in het Vondelpark.

In eigen land loopt zijn carrière nog geen storm, maar bij ons doet hij het opvallend goed.

"Geen idee waarom het juist hier zo goed gaat. Maar in Engeland staat Nederland wel bekend als een land van early adopters", aldus Jeremiah in dagblad Sp!ts.

"Mensen staan er sneller open voor iets nieuws en ze hebben veel minder last van een hokjesgeest. In Engeland zijn ze altijd in de ban van de laatste modegril en hebben ze bij voorbaat al een mening klaar. Als je daar met een akoestische gitaar en halflang haar het podium op loopt, zucht het publiek meteen al van 'daar heb je weer zo’n hippie'. Hier willen mensen gewoon horen wat voor muziek je maakt."

Kritisch

Kritisch publiek of niet, optreden is nog steeds heel bijzonder voor Jeremiah. Zijn eerste grote show was, niet geheel verrassend, in Nederland. "Dat was op North Sea Jazz vorig jaar, toen ook al met het Metropool Orkest.

Het blijft een rare gewaarwording om ergens op een podium te staan en daar duizend man een liedje te horen meezingen dat je een half jaar eerder in je eentje hebt zitten schrijven. Een beetje nerveus ben ik nog altijd wel voor ik opga, zij het nooit op een ongezonde manier."