AMSTERDAM - De Braziliaanse zanger Gusttavo Lima scoorde de grootste zomerhit van 2012 met het nummer Balada en dat terwijl hij het liedje eigenlijk helemaal niet op wilde nemen. "Ik vond het veel te makkelijk scoren", vertelt hij aan NU.nl.

"Balada is natuurlijk een heel gemakkelijk liedje en daar kun je geen hele carrière aan ophangen", denkt Gusttavo Lima over zijn hit. "Uiteindelijk overleven toch degenen die iets doen waar ze volledig achter staan. Zou ik nog een keer een liedje als Balada opnemen als ik zeker wist dat het een hit zou worden? Misschien hypocriet, maar ik denk van wel."

Uiteindelijk heeft Lima zich toch over laten halen het nummer Balada op te nemen en die beslissing heeft hem bepaald geen windeieren gelegd. Balada behaalde de hoogste positie van de hitlijsten in een tal van landen en was de afgelopen zomer niet van de radio te branden. En dus zijn er ook ineens concerten in Europa en de VS.

"Het is allemaal wat moeilijk te bevatten, maar het smaakt zeker naar meer", legt de zanger uit, terwijl hij zich zuchtend en steunend door de korte gesprekken heen werkt. Alsof hij nooit iets anders heeft gedaan. De zanger is echter nog maar 23 jaar en heeft drie albums op zijn naam staan, waarvan er twee registraties van liveshows zijn.

Ironisch

In thuisland Brazilië is hij inmiddels een goede bekende, maar hij scoorde er nog nooit een nummer 1-hit. "Eigenlijk had ik helemaal niet de ambitie om in het buitenland succesvol te worden, dus het is wel ironisch dat ik uitgerekend in Europa mijn eerste echte nummer 1-hit scoor."

"Toch verbaast het mij ook niet heel veel, eigenlijk. Muzikanten als bijvoorbeeld Pitbull zijn altijd populair geweest in bijvoorbeeld Amerika en ik denk dat de mensen toe waren aan iets nieuws. Muziek die uit een compleet andere cultuur komt, is interessanter dan muziek die je al je hele leven hoort. Desalniettemin had het iedereen kunnen overkomen, denk ik."

Nadenken

Maar hoewel het in eerste instantie niet het plan was om de wereld te veroveren, denkt Lima goed na over de toekomst en blijft hij graag nog even plakken in Europa en de VS. "Maar ik moet er niet te veel over nadenken eigenlijk, want dat kan nog wel eens ten koste gaan van de muziek."

"Ik moet er maar op vertrouwen dat mensen ook meer van mijn liedjes gaan waarderen. Het heeft geen zin om een of andere formule te bedenken. Die bestaat namelijk niet. Normaal gesproken is mijn muziek best wel emotioneel en ik hoop dat mensen zich ook door die kant aangesproken zullen voelen."